Potpisana nagodba između Libije i obitelji žrtava u Lockerbieu

LIBIJA će obiteljima žrtava poginulih u padu zrakoplova u Lockerbieu 1988. godine, prema nagodbi koju su dvije strane potpisale u srijedu, isplatiti odštetu u vrijednosti 2,7 milijardi američkih dolara.

Nagodba koja je, prema riječima pravnih zastupnika obitelji potpisana u Londonu, predstavlja još jedan korak u pokušaju Libije da zaključi taj slučaj, u kojem je život izgubilo 270 osoba te koji je znatno pogoršao odnose između te zemlje i Zapada.

Od Libije se sada očekuje da se pismeno obrati UN-u i preuzme odgovornost za bombu koja je eksplodirala u zrakoplovu na letu 103 američke aviokompanije Pan Am iznad škotskog gradića Lockerbie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da bi na priznanje krivice, koje već dugo zahtijevaju SAD i Velika Britanija, te isplatu odštete UN trebao reagirati ukidanjem sankcija protiv Libije, i to možda već idućeg tjedna.

Sankcije protiv Libije UN je uveo 1992. godine. Nakon dvije godine one su suspendirane, nakon što je Libija izručila dvojicu osumnjičenih za taj zločin, u kojem je poginulo 259 putnika u zrakoplovu te 11 osoba na zemlji.

Prema ugovoru, Libija bi obiteljima isplatila 10 milijuna dolara po žrtvi. Prvih 4 milijuna dolara po osobi bila bi isplaćena nakon što UN ukine sankcije, a još 4 milijuna dolara nakon što isto učini i SAD. Još 2 milijuna dolara obitelji bi dobile nakon što SAD Libiju skinu s liste pomagača terorizma.

Ukoliko SAD u roku od osam mjeseci ne poduzme ništa, obitelji bi dobile ukupno 5 milijuna dolara po žrtvi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara