Potpisana presuda ubojicama Zorana Đinđića; Legiji 40 godina zatvora

U BEOGRADU je danas potpisana presuda kojom su kažnjeni izvršitelji atentata na bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića koji je 12. ožujka 2003. snajperskim hicem ubijen ispred zgrade Vlade Srbije, piše B92. Presudom su na 40 godina zatvora osuđeni bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek zvani Legija i bivši pomoćnik zapovjednika Jedinice Zvezdan Jovanović, neposredni izvršitelj atentata.

Na 35 godina zatvora osuđeni su Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić. Po 30 godina dobili su Željko Tojaga, Branislav Bezarević, Miloš Simović, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, a Saša Pejaković dobio je osam godina zatvora.

Jedna od najobimnijih presuda srpskog pravosuđa

Presudu je potpisala sutkinja Nata Mesarović. Dokument sadrži 446 stranica i pisan je pet i pol mjeseci, te predstavlja jednu od sadržajno najobimnijih presuda srpskog pravosuđa.

Glasnogovornica Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević, izjavila je za B92 kako presuda sadrži analizu atentata, opis događaja koji su mu prethodili, ali i događaja koji su uslijedili.

"Analizirane su uloge sudionika zločina, iskazi svjedoka i mnogi drugi podaci" - kazala je Kovačević.

Presuda je javna, ali još nije pravomoćna te će biti proslijeđena svim stranama u postupku. Spisi će nakon isteka roka za žalbe od 15 dana, biti predati Vrhovnom sudu Srbije na drugostupanjski postupak.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara