Potpisani ugovori između MOBMS-a i gradova o pomoći starijim osobama

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) Jadranka Kosor potpisala je danas, u ime Ministarstva, ugovore o provedbi Programa "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" s gradom Belim Manastirom i općinom Lovinac, te o provedbi Programa "Pomoć u kući starijim osobama" s gradovima Hrvatskom Kostajnicom i Viroviticom te općinom Otok.

U priopćenju Ministarstva se ističe kako su se u tim mjestima Programi međugeneracijske solidarnosti provodili i tijekom 2004. kao pilot projekti Ministarstva, te se kao takvi nastavljaju i ove godine.

Programom "Dnevni boravak i pomoć u kući" bit će obuhvaćeno oko 400 osoba starije životne dobi, a Programom "Pomoći u kući starijim osobama" još 520 osoba starije životne dobi.

Na provedbi Programa bit će zaposlene ukupno 63 osobe (svako područje imat će stručni tim sukladan Programu ovisno o broju korisnika) koji će korisnicima pružati usluge iz programa neposredno u njihovim kućanstvima, od organizacije prehrane, kućnih poslova i uređenja okućnice, osobne higijene i osnovne zdravstvene skrbi, posredovanja u ostvarivanju prava, razgovora i druženja s korisnicima, te organiziranja dodatnih sadržaja i aktivnosti dnevnog boravka, stoji u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je usmjeren na osobe starije od 65 godina života i to osobito na: samačka staračka domaćinstva, osobe niskog socio-ekonomskog statusa, osobe teže narušenog zdravstvenog stanja, te osobe koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi.

Potpredsjednica Kosor, kao i predstavnici gradova i općina obuhvaćenih Programom, ocijenili su dosadašnju provedbu projekata i zajedničku suradnju iznimno uspješnom, a o čemu svjedoče jednako dobri rezultati, ističe se u priopćenju Ministarstva.

(Hina) pp/xaš yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara