Potpisivanje sporazuma o financiranju CARDS-a 2003 u utorak

ŠEF DELEGACIJE Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger i ministar za europske integracije Neven Mimica potpisat će sljedećeg utorka Sporazum o financiranju godišnjeg programa CARDS 2003 u ukupnom iznosu od 62 milijuna eura, priopćeno je u petak u zajedničkoj izjavi delegacije Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstva za europske integracije.

Navedenim će se sporazumom formalno i pravno staviti na raspolaganje sredstva potrebna za provedbu projekata dogovorenih između relevantnih tijela hrvatske državne uprave i Europske komisije.

Ukupni iznos programa CARDS od 62 milijuna eura razdijelit će se na pet ključnih područja, i to: demokratska stabilizacija (17 milijuna), gospodarski i socijalni razvoj (17,5 milijuna), pravosuđe i unutarnji poslovi (12 milijuna), jačanje upravnog kapaciteta (11,8 milijuna) te okoliš i prirodni resursi (3,7 milijuna).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se potsjeća kako je svrha navedenih projekata u potpori provedbi obveza koje je Hrvatska preuzela sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u globalnom kontekstu gospodarskog i socijalnog razvoja zemlje.

Ovo je treći financijski sporazum koji hrvatska vlada potpisuje s Europskom komisijom. Od 1991. godine Europska komisija dodijelila je više od 6,1 bilijuna eura iz sredstava Europske zajednice zemljama zapadnog Balkana. U razdoblju od 2000. do 2006. godine planirano je 4.650 bilijuna eura za pomoć pet zemalja zapadnog Balkana u njihovom napretku prema većoj europskoj integraciji. Prioriteti i ciljevi godišnjeg CARDS programa navedeni su u strateškim dokumentima Europske komisije za svaku zemlju za razdoblje od 2002. do 2006. godine i u višegodišnjim indikativnim programima za razdoblje od 2002. do 2004. godine. Sve razine CARDS programa od strateških do individualnih mjera, razvijene su u potpunoj suradnji i partnerstvu s Vladom Republike Hrvatske i gdje je to bilo primjereno s nevladinim sektorom.

Svečanost potpisivanja Sporazuma održati će se u svečanoj dvorani Vlade RH, a prisustvovati će i potpredsjednik Vlade Slavko Linić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara