Potraga za brzim rješenjem - JP Morgan upeterostručio ponudu za Bear Stearns

Potraga za brzim rješenjem - JP Morgan upeterostručio ponudu za Bear Stearns

NAKON pozitivnog početka trgovanja na Wall Streetu, JP Morgan Chase povećao je svoju ponudu za preuzimanje posrnulog Bear Stearnsa sa 2 na 10 dolara po dionici jer dioničari Bear Stearnsa postaju sve nervozniji.

Potpuna kontrola Bear Stearnsa za JP Morgan značit će uplatu od milijardu dolara s obzirom da su mali dioničari najavili borbi protiv premale ponude. Vrijednost dionica Bear Stearnsa u petak je iznosila mizernih 5,96 dolara da bi jučer postigla cijenu od 11,44 dolara za dionicu.

Uprava Bear Stearnsa je prihvatila ponudu JP Morgana te se obvezala kako će osigurati dodatnih pet posto glasova koje kontrolira u zajedničkoj Glavnoj skupštini. Najvjerojatnije, ponuda će biti prihvaćena 6. travnja na Skupštini čime JP Morgan preuzima 39,5 posto redovnih dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se Bear našao u velikoj financijskoj krizi, jednu milijardu dolara preuzet će JP Morgan, dok će ostalih 29 milijardi dolara najproblematičnije imovine, kako je utvrđeno prema prethodnom sporazumu, preuzeti Fed.

U nekoliko navrata Fed je bio osuđivan kako želi bezrazložno pomoći već ionako posrnuloj banci, no iz Fed-a napominju kako se izričito radi o pomoći s ciljem stabiliziranja tržišta.

V.M.
Foto: boston.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara