Potraga za raznim "konfiguracijama" Saddama

AMERIČKIM vojnicima u Iraku razdijeljene su retuširane fotografije svrgnutog iračkog predsjednika Saddama Husseina kako bi ga lakše prepoznali ako je obrijao brkove ili pustio bradu ili na druge načine promijenio svoj izgled, rekao je glasnogovornik Pentagona.

"To su retuširane fotografije koje pokazuju različite konfiguracije" Saddama Husseina, rekao je glasnogovornik Mark Mintz u četvrtak.

One pokazuju Saddama "kakav bi bio sa ili bez brade, sa ili bez brkova ili s drugim promjenama lika", dodao je Mintz.

Američke tajne službe smatraju da je Saddam, koji se krije već skoro četiri mjeseca, svakako promijenio svoj izgled.

Njegovi su sinovi pustili brade kako bi prikrili svoj identitet, a ubijeni su nakon što ih je izdala osoba koja će dobiti nagradu od 15 milijuna dolara za svakog od njih.

Za obavijest koja će omogućiti hvatanje Saddama Husseina obećana je nagrada od 25 milijuna dolara.

Al-Jazira objavila novu Saddamovu poruku 

Katarska satelitska televizijska postaja Al-Jazira objavila je u petak audio snimku navodne nove poruke svrgnutog iračkog predsjednika Saddama Husseina, snimljenu prije pet dana.

Glas koji bi mogao biti Saddamov poziva Iračane da štite državnu imovinu i imovinu njegove stranke Baas dok se "stvari ne vrate u normalu". Pritom se na zajedničku akciju pozivaju čak i Iračani koji su "izdali naciju" surađujući s Amerikancima i Britancima.

Glas, koji tvrdi da je poruka snimljena 27. srpnja, također poziva na otpor protiv američke okupacije.

To je šesta poruka koju arapske satelitske televizijske postaje pripisuju Saddamu Husseinu od pada njegova režima 9. travnja.

Prije samo tri dana objavljena je Saddamova poruka u kojoj on govori o smrti svojih sinova Oudaya i Qusaya, koje su američke snage ubile 22. srpnja u Mosulu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara