Potresne poruke radnika iz nuklearke: "Molim te, nastavi normalno živjeti, mene neće biti neko vrijeme"

Foto: AFP

OBITELJI radnika koji su svoje živote izložili velikoj opasnosti pokušavajući spasiti Japan od nuklearne katastrofe japanskoj su državnoj televiziji prenijeli poruke koje su dobili od svojih najmilijih, prenosi agencija ANI.

"Fukushima 50", tako mediji nazivaju grupu od 50 radnika koji rade na hlađenju reaktora u nuklearki. U grupi se izmjenjuje oko 200 radnika, od 700-injak koliko ih je prije bilo u nuklearki ali su evakuirani zbog visoke radijacije. Ovih 200 radnika, kako predviđaju stručnjaci, ili će brzo umrijeti ili će oboljeti od vrlo ozbiljnih bolesti zbog zračenja kojemu su izloženi. Njihove poruke potresle su svjetsku javnost.

Kako kažu njihove obitelji oni su svjesni da su u samoubilačkoj misiji, a svoju sudbinu prihvaćaju stoički kao i osuđenici na smrtnu kaznu. Jedan od radnika svojoj je supruzi poslao pismo u kojemu piše: "Molim te, nastavi normalno živjeti, mene neće biti neko vrijeme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kćer jednog radnika, rekla je kako se njen 59-godišnji otac sam javio kao dobrovoljac da ostane u nuklearki iako je u idućih par mjeseci trebao otići u mirovinu. Jedna djevojčica, čiji je otac u "Fukushimi 50", rekla je da nikad nije vidjela svoju majku da tako plače, te je napisala na Twitteru: "Molim te tata, vrati nam se natrag živ".

Dosad je umrlo pet radnika, a dva su nestala. Ukupno 21 je ozlijeđen.

> Tijek događaja u nuklearki pratite ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara