"Potrošač" prikuplja punomoći za proširenje tužbe protiv HT-a

Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske "Potrošač" organizira javnu akciju masovnog prikupljanja punomoći od građana za proširenje tužbe radi naknade štete u predmetu "Društvo Potrošač protiv Hrvatskog telekoma d.d. i Republike Hrvatske".

Predsjednica društva "Potrošač" Jadranka Kolarević danas je na konferenciji za novinare kazala da je tužba podnesena zbog naknade štete nastale protupravnom naplatom telefonskih usluga u nepokretnoj telefonskoj mreži, odnosno pretplate i zaračunavanja sekundi kao cijele minute, a namjera je masovnim tužbama ubrzati tu parnicu te postići da što veći broj građana dobije odštetu.

Istaknula je da su "građani Hrvatske u nenormalnoj situaciji - imaju samo jednog operatera fiksne telefonije - HT i prisiljeni su plaćati i do 40 posto veće telefonske račune ovisno o broju obavljenih poziva". Navela je da su do sada održana dva ročišta, poslije kojih ni HT d.d. ni Republika Hrvatska nisu ispunili zahtjeve suda, odnosno nisu sudu dostavili aneks ugovora o koncesiji, na koji se pozivaju.

Kolarević je rekla da su jučer popodne počeli s javnom akcijom masovnog prikupljanja punomoći građana ispred Splavnice na Trgu bana Jelačića i da će se akcija odvijati mjesec dana. Najavila je da će uskoro takvu akciju organizirati u Varaždinu i po drugim većim gradovima Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zadovoljna sam odazivom Zagrepčana, redovi građana ispred štanda su veliki, rekla je Kolarević i pozvala građane da se u što većem broju pridruže akciji, odnosno tužbi i tako ostvare povrat novca.

Istaknula je kako je Ustavni sud tzv. pretplatu ukinuo u srpnju 2003., ali se promjenom Zakona o telekomunikaciji u cijenu telefonske usluge uvrstila tzv. naknada za spremnost sustava. Također, još uvijek se protuzakonito sekunde telefoniranja naplaćuju kao cijele minute.

Podsjetila je da su prije tri godine na današnji dan u Zagrebu organizirali prvu akciju protiv monopolističke samovolje HT-a.

(Hina) xbma ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara