"Potrošač" zadovoljan ukidanjem telefonske pretplate; HT tvrdi da Hrvatska time postaje izuzetak u Europi

UDRUGA "Potrošač" izrazila je zadovoljstvo današnjom odlukom Ustavnog suda o ukidanju telefonske pretplate koja će stupiti na snagu 31. listopada, dok u Hrvatskom telekomu ističu kako ne postoji europska zemlja u kojoj nema mjesečne telefonske pretplate.

"Zadovoljni smo što je Ustavni sud nakon dvije godine usvojio naš prijedlog i ocijenio da je plaćanje telefonske pretplate neosnovani namet za korisnike telefonskih usluga", kazao je Hini potpredsjednik udruge "Potrošač" Ilija Rkman.

Objasnio je da je "Potrošač" tražio ocjenu ustavnosti odredbe Pravilnika o općim uvjetima za obavljanje telekomunikacijskih usluga iz 1991., smatrajući da je plaćanje telefonske pretplate, među ostalim, suprotno Zakonu o obveznim odnosima.

Rkman je mišljenja da se odnos potrošača i Hrvatskog Telekoma mora svesti na "ugovorni odnos temeljen na načelu jednake vrijednosti davanja". "Ako potrošač plati 60 kuna pretplate i PDV onda s pravom očekuje uslugu te vrijednosti, odnosno da kao pretplatnik ima pravo izbora između više paketa usluga", kazao je.

Po njegovim riječima, HT je od 1,7 milijuna pretplatnika u fiksnoj telefonskoj mreži od pretplate godišnje imao "ekstra profit" od gotovo 1,4 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rkman očekuje da će odluka Ustavnog suda utjecati na sadržaj i cijene paketa usluga u fiksnoj mreži koje su najavljene za kolovoz ove godine, te zaključuje da su udruge koje se bore za prava potrošača današnjom odlukom Ustavnog suda dobile "pravo građanstva".

U kratkom priopćenju HT-a kaže se da su odluku Ustavnog suda neslužbeno doznali, te da nema članice Europske unije niti zemlje u Srednjoj i Istočnoj Europi u kojoj "ne postoji mjesečna pretplata kao modalitet naplate telekomunikacijskih usluga".

U nadležnom Ministarstvu pomorstva, prometa i veza nije se mogao dobiti komentar odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta telefonska pretplata, ali je stupanje na snagu te odluke odgođeno do 31. listopada kako bi do tada nadležna tijela to pitanje uredila sukladno Ustavu i zakonu.

Većina ustavnih sudaca smatrala je da je plaćanje pretplate neosnovani namet za korisnike telefonskih usluga koji su time dovedeni u neravnopravan ugovorni odnos jer kroz pretplatu za spremnost telekomunikacijskog sustava, tzv. hladni pogon, plaćaju najveću cijenu kada uopće ne telefoniraju. Pretplata za spremnost je ocijenjena protuzakonitom i jer se ne spominje ni u jednoj varijanti Zakona o telekomunikacijama.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara