Potvrđena optužnica Sauchi, sudit će mu se zbog dnevnica

Potvrđena optužnica Sauchi, sudit će mu se zbog dnevnica
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

OPTUŽNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas nakon rasprave o osnovanosti optužnice protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko u tzv. aferi Dnevnice, potvrdilo optužnicu protiv Sauche i Zeljko. 

To znači da će im se suditi za aferu Dnevnice. 

Saucha dao izjavu novinarima nakon što mu je potvrđena optužnica

Saucha se, nakon što mu je potvrđena optužnica, obratio novinarima. 

Na pitanje kako je prošlo optužno vijeće, novinarima je rekao da to moraju pitati njegove odvjetnike. 

Rekao je da je imao priliku govoriti pred sudom, no nije želio govoriti o detaljima. Novinari su ga još jednom pitali jesu li njegovi potpisi na spornim nalozima.

"Potpisi nisu moji"

"Naravno da nisu, to sam rekao već jako puno puta, iza toga stojim i to ćemo dokazati na sudu", rekao je Saucha. 

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaju.

No nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Sauchi i Zeljko prijete bezuvjetne zatvorske kazne

Istraga u ovom slučaju najprije je pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine, kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

I u novoj optužnici Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima, zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara