Potvrđeno: 17-godišnji napadač sjekirom iz Bavarske bio je borac Islamske države

Potvrđeno: 17-godišnji napadač sjekirom iz Bavarske bio je borac Islamske države

Foto: FAH, 123rf

17-godišnji Afganistanac koji je sinoć sjekirom i nožem napao putnike u vlaku u blizini Würzburga u sjevernoj Bavarskoj bio je borac Islamske države, piše AFP, pozivajući se na agenciju blisku teroristima ISIS-a.

Policija je danas u jutarnjim satima potvrdila kako je u sobi mladića pronađena zastava Islamske države, piše BBC.

Afganistanac, koji je u Njemačku došao kao izbjeglica bez roditelja, u zadnje vrijeme je živio kod jedne skrbničke obitelji u blizini Würzburga u sjevernoj Bavarskoj.

"Nakon napada na više putnika, počinitelj je pobjegao iz vlaka, ali je tom prilikom naletio na nekoliko specijalnih policajaca koji su ga ustrijelili nakon što je i njih napao nožem", rekao je bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann za javni servis ARD u utorak rano ujutro.

Teroristička organizacija Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad na putnike u lokalnom vlaku u južnoj Njemačkoj, objavio je i IS na svojoj internetskoj stranici.

"To je bio naš borac koji se odazvao pozivu za napade na građane zemalja koje sudjeluju u borbi protiv IS-a“, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pokušaja bijega počinitelja su ustrijelili policijski specijalci.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann ranije je potvrdio da je u sobi mladog Afganistanca pronađena ručno izrađena zastava IS-a, ali zasad nema naznaka da je djelovao u ime te terorističke organizacije.

Trenutno se ispituju navodi po kojima je počinitelj uzvikivao "Alah je velik“ kao i to jesu li žrtve odabrane svjesno s obzirom na to da se radi o turistima iz Hong Konga. 

Regionalni ministar ocijenio je da tek treba provjeriti u kojoj je mjeri mladi tražitelj azila bio radikaliziran i angažiran u islamističkom pokretu.

Sedamnaestogodišnji Afganistanac stigao je u Njemačku prije dvije godine kao maloljetnik bez pratnje, a zahtjev za azilom podnio je prošle godine. "Djelovao je sam u tom vlaku", rekao je ministar.

IS je preuzeo odgovornost i za prošlotjedni napad u Nici u kojem je francuski državljanin tuniskog podrijetla ubio 84 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara