Potvrđeno iz vlade Crne Gore: IGH i Konstruktor nabavili bankovna jamstva!

Potvrđeno iz vlade Crne Gore: IGH i Konstruktor nabavili bankovna jamstva!

Tekst: I. Ćimić
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"HRVATSKI konzorcij, na čelu s Konstruktorom iz Splita, dostavio je pisana jamstva koja zadovoljavaju uvjete tendera i omogućavaju sklapanje financijskih ugovora. Vlada Crne Gore će nastaviti predviđenu proceduru analize dostavljenih ponuda i zaključivanja ugovora s hrvatskim konzorcijem i financijskim institucijama", rečeno nam je u vladi Crne Gore. Jamstva su stigla iza 13 sati, a vijest nam je potvrdio predsjednik Komisije za provođenje tenderskog postupka i pregovaranja Zoran Radonjić.

Iz crnogorskog ministarstva prometa rečeno nam je da nam ne mogu reći tko je dao jamstvo, jer je dogovoreno s IGH-om i Konstruktorom da to bude tajna! Hrvatski konzorcij trebao je danas podnijeti jamstva za izgradnju crnogorske autoceste Bar-Boljare, posla vrijednog 2,77 milijardi eura.

> Kosor gurnula i Juru Radića: Nakon propale kupovine stoljeća, propada i posao stoljeća

> Jure Radić: Do roka ima još pet dana, ne odustajemo od "posla stoljeća"

Za nekoliko dana, točnije 26. veljače, bio je dogovoren je sastanak u Podgorici predstavnika crnogorske vlade i drugoplasiranog na natječaju grčko-izraelskim konzorcijem Shikun&Binui – Aktor Concessions koji će sada valjda biti otkazan.

Procjena vlade u Podgorici je da bi taj konzorcij za razliku od hrvatskog bez problema našao potrebna jamstva pa bi radovi mogli početi na proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema jamstva, nema posla

Podsjetimo, na međunarodnom natječaju za izgradnju crnogorske autoceste Bar-Boljare izabrana je ponuda hrvatskoj konzorcija u kojemu su Institut građevinarstva Hrvatske, splitski Konstruktor-inženjering i Tehnika. No, nakon niza žalbi na IGH zbog dotadašnjih poslova u toj zemlji, koje su pojačane nakon tužbe za projektiranje koridora Vc u BiH, hrvatske tvrtke našle su se pod udarom tamošnje javnosti da posao neće biti odrađen kvalitetno i na vrijeme.

Naposljetku je u prosincu prošle godine Vijeće crnogorske vlade za izgradnju autoceste iznenađujuće ocijenilo da priložena financijska jamstva hrvatskog konzorcija nisu dovoljna i da ne osiguravaju zaključenje financijskih ugovora. Prema njima nedostaje 124 milijuna eura jamstava.

Radić je tražio pomoć od Vlade, no premijerka Jadranka Kosor odbila je tu mogućnost, što nam je potvrdio i glasnogovornik Zlatko Mehun. Isto tako Radić je tražio pomoć EBRD-a koja je također odbijena, a posljednjih dana čelni ljudi hrvatskog konzorcija obilazili su europske banke u potrazi za novcem.

Tinja nada

Sredinom siječnja Radić je za crnogorske medije izjavio kako ima potrebna jamstva te da hrvatski konzorcij ostaje u igri, no ta se izjava na koncu nije pokazala točnom. Nakon teksta objavljenog na Indexu prije pet dana o poslovima s Crnom Gorom, Radić je gostovao istog dana u emisiji HTV-a "Otvoreno". Radić nije opovrgnuo niti jedan navod iz našeg teksta već je tek izrazio nadu, doduše malu, da bi do krajnjeg roka mogli nabaviti jamstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara