Potvrđeno iz vlade: Nećemo se kandidirati za sjedište Europske agencije za rad

Potvrđeno iz vlade: Nećemo se kandidirati za sjedište Europske agencije za rad
Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

KAKO su iz hrvatske vlade potvrdili za N1, Hrvatska se neće kandidirati za sjedište Europske agencije za rad.

Podsjetimo, u Hrvatskoj nije sjedište niti jedne europske agencije. Hrvatska je svoju kandidaturu za Europsku agenciju za lijekove bila istaknula prošle godine, da bi ju na dan donošenja odluke povukla. 

Agencija će imati za cilj pružati potporu 17 milijuna Europljana

Europski pregovarači su ranije ovog mjeseca dogovorili uspostavu Europske agencije za rad koja će imati za cilj pružati potporu 17 milijuna Europljana koji žive ili rade u nekoj od drugih zemalja članica te suzbijanje rada na crno.

Cilj agencije bit će informirati zaposlenike, tvrtke i nacionalna tijela o njihovim pravima i obvezama u prekograničnim situacijama, olakšati prekogranične inspekcije, biti medijator u sporovima te pomoći u borbi protiv neprijavljenog rada.

Agencija će pružiti "ključnu pomoć" nadležnim tijelima zemalja članica, rekao je rumunjski ministar rada Marius-Constantin Budai, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.

Naglasio je ujedno da će angažman članica biti isključivo "na dobrovoljnoj bazi".

Dogovor moraju odobriti Europski parlament i zemlje članice

Europska agencija za rad trebala bi s radom započeti do kraja godine, prema dogovoru koji su postigli predstavnici Europskog parlamenta i zemalja članica.

Zapošljavat će oko 140 ljudi i procjenjuje se da će imati godišnji proračun od oko 50 milijuna eura, priopćila je Komisija. Odluka o sjedištu još nije donesena.

Dogovor još moraju odobriti Europski parlament i zemlje članice, što se smatra formalnošću.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara