Povjerenstvo potvrdilo: Ivo Sanader se vraća u Sabor!

Foto: Davor Pongračić / Cropix, Boris Kovačev / Cropix

SJEDNICU Mandatnog-imunitetnog povjerenstva rijetko kad je pohodio ovoliki broj novinara. Pozornost javnosti, naravno, i dalje izaziva premijer Ivo Sanader koji je, podsjećamo, podnio zahtjev za aktiviranje mandata i planira se vratiti u Sabor. O tom njegovom zahtjevu Povjerenstvo je danas donijelo pozitivnu odluku.

"Ispunjeni su uvjeti za obnašanje zastupničkog mandata Ive Sanadera s danom 22. listopada", zaključio je predsjednik Povjerenstva Damir Sesvečan. Nakon što se Sanader vrati u saborske klupe, iste će napustiti njegova dosadašnja zamjenica Željana Podrug. U Saboru će Sanader imati plaću od oko 16 tisuća kuna mjesečno.

HDSSB-ovac Drmić opalio po Josipoviću

Oko ove odluke nije bilo značajnije rasprave. Prvi se javio Ivan Drmić iz HDSSB-a s namjerom da demantira napise u medijima prema kojima ga se "dovodilo u koncept intriga prema Šeksovom receptu" ne bi li se zaustavio povratak Ive Sanadera u Sabor.

"Ni sa kim nisam razgovarao o tome kako će se glasati na sjednici. Ja se ne želim ponašati kao Josipović koji često nešto radi protiv zakona. Javna je tajna da ne cijenim Ivu Sanadera, ali to nije razlog da dignem ruku i glasam za nešto što je suprotno zakonima", kaže Drmić.

SDP protiv HDZ-a: Čiji je Sanader?

Sesvečan je, prije nego što je u zaključnoj riječi obavijestio javnost da je Sanaderu aktiviran zastupnički mandat, uputio jedan komentar SDP-u: "Ne vjerujem da ne računate na neki njegov glas". Odgovorila mu je Gordana Sobol: "Ne morate ponoviti sve što premijerka kaže".

"Ivo Sanader bio je i ostao problem HDZ-a, a ne SDP-a. Nama njegova podrška ne treba. Mi mu nikad nismo bili niti zamjenici, niti pomagači, a niti smo mu ikada pljeskali", kazao je SDP-ovac Arsen Bauk.

Zakazala Šeksova "kuhinja"

Oko zahtjeva za aktivaciju pa ponovno umirovljenje zastupničkog mandata Mladena Barišića, koji je 7. listopada upućen predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću, nije se otvorila nikakva rasprava, a njegov je zahtjev prihvaćen. U Saboru umjesto Barišića sjedi Đurđica Sumrak.

Iako faktički nije bilo prave zapreke za Sanaderov povratak na političku scenu, ipak se očekivala nešto žešća rasprava. Podsjećamo, HDZ-ov "mozak za pravna pitanja" Vladimir Šeks prošlog tjedna izjavio je kako nije siguran ima li zastupnik pravo tri puta tražiti aktiviranje zastupničkog mandata. Iako, prema reakcijama koje su kasnije uslijedile, u zakonu ne bi trebalo biti ničeg što bi moglo spriječiti Sanaderov povratak, nitko nije mogao unaprijed isključiti mogućnost da će Šeks servirati javnosti još jednu deliciju iz svoje poznate "kuhinje" spinova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara