Povjerenstvo za sukob interesa nije pokrenulo postupak protiv Pejčinović Burić

Povjerenstvo za sukob interesa nije pokrenulo postupak protiv Pejčinović Burić
Foto: Pixsell/Patrik Macek

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da neće pokrenuti postupak protiv ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić jer je zaključilo da ministrica time što je savjetovala srpsku vladu na projektu bržeg pristupanja Europskoj uniji nije ostvarila interes koji bi bio suprotan hrvatskim interesima.

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata iz Slavonskog Broda prijavila je ministricu Burić Pejčinović zbog mogućeg sukoba interesa jer je od 2013. do 2016. savjetovala srpsku vladu na projektu bržeg pristupanja Europskoj uniji, a sada je predsjednica hrvatskoga Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije Europskoj uniji. 

Pomaganje Srbiji

Udruga smatra su da je ministrica u sukobu interesa jer je prije pomagala Srbiji da se pripremi za preuzimanje europskog zakonodavstva u istim pregovaračkim poglavljima, a sada prati provedbu prijelaznih mjerila.

"Sadržaj konkretnog projekta u potpunosti se razlikuje od sadržaja zadaća Povjerenstva koje je imenovala Vlada Republike Hrvatske," rekla je članica povjerenstva Tatijana Vučetić, dodavši da dužnosnica kao međunarodni ekspert kojeg je Europska komisija angažirala i platila na temelju javnog natječaja kroz rad na tom projektu nije ostvarivala nikakav osobni interes koji bi bio u suprotnosti s interesima i politikom Republike Hrvatske.

Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije Europskoj uniji osnovano je odlukom vlade RH 19. srpnja 2016. kao jamstvo da će se pomno pratiti ispunjavanje uvjeta koje je Srbija preuzela otvaranjem 23. poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima. Odluka je uslijedila nakon oštrih kritika koje su braniteljske udruge uputile vladi zbog toga što je dopustila da Srbija, iako nije ukinula sporni zakon o univerzalnoj odnosno jurisdikciji za područje bivše Jugoslavije, otvori poglavlja 23. i 24.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara