POWELL KAŽE DA SE SAD KONZULTIRAJU S UN-OM OKO VLASTI U IRAKU

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je u petak kako se Sjedinjene Države konzultiraju s članicama Vijeća sigurnosti oko moguće rezolucije Ujedinjenih naroda koja bi odobrila poslijeratnu upravu nad Irakom.

Britanski premijer Tony Blair pozvao je u petak u Bruxellesu na summitu Europske unije preostalih 14 članica Unije da podrže novu rezoluciju Ujedinjenih naroda koja bi odobrila postsadamovsku civilnu upravu u Iraku.

Francuski predsjednik Jacques Chirac rekao je u petak kako će Francuska biti protiv nove rezolucije Ujedinjenih naroda kojom će se odobriti Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji uprava nad Irakom nakon rata.

"Konzultiramo se s članicama koalicije kao i Vijeća sigurnosti da bi vidjeli što treba učiniti glede programa (UN-a) hrana-za-naftu i neke šire rezolucije koja bi možda bila potrebna", rekao je Powell novinarima odgovarajući na pitanje da li će Sjedinjene Države tražiti rezoluciju UN-a kojom će se odobriti američko-britanska uprava nad poslijeratnim Irakom.

"Oslobođenje Iraka je u tijeku i mi to namjeravmo učiniti tako da pokažemo svijetu da dolazimo kao osloboditelji, da ćemo poboljšati život ljudi u Iraku, postaviti reprezentativnu vladu i upotrijebiti bogatstva Iraka u korist njegova naroda, a ne za proizvodnju oružja masovnog uništavanja", rekao je Powell.

"Nadam se da će Francuska htjeti biti partner u takvom nastojanju, ali ostaje da se vidi", rekao je američki državni tajnik.

Sjedinjene Države su zatražile od svojih saveznika da prekinu diplomatske veze s iračkim režimom. Rusija i Kanada su već rekle da to neće učiniti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se ovaj režim primiče kraju dali smo do znanja svim našim prijateljima da je vrijeme da prekinu diplomatske aktivnosti iračkih misija u svojim zemljama i da od čelnike misija zatraže da odu", rekao je Powell. "Ako neki ne žele to učiniti to je njihov izbor".

On je rekao da Sjedinjene Države preko niza "kanala", brojnih zemalja i pojedinaca, poručuju režimu u Bagdadu da je njegova promjena neizbježna.

"Koalicijskim snagama ide veoma dobro, operacija se odvija dobro, i kako bi se spriječio daljni gubitak života bilo bi mudro da irački čelnici priznaju da je gotovo i da će se to dogoditi," rekao je Powell.

"Oslobođenje je u tijeku i ono je neizbježno", kazao je Powell.(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara