Powell očekuje predlaganje rezolucije UN-a o Iraku ovoga tjedna

Powell očekuje predlaganje rezolucije UN-a o Iraku ovoga tjedna
AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je u srijedu kako očekuje da će SAD ovoga tjedna predložiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda rezoluciju kojom se ukidaju sankcije Iraku.

Powell je nakon susreta s glavnim tajnikom UN Kofijem Annanom u New Yorku rekao kako su razgovarali o rezoluciji za koju očekuje da će članovima Vijeća biti predložena ovog tjedna.

Ustvrdio je kako će rezolucija predložiti i davanje UN "vitalne uloge" u obnovi Iraka, o kojoj je prije govorio predsjednik Bush, ali nije konkretno odredio što bi trebala značiti ta vitalna uloga.

"Mislim da je to rezolucija oko koje će se svi moći okupiti, i to je također rezolucija koja će dati...glavnom tajniku i Ujedinjenim narodima...vitalnu ulogu o kojoj je govorio predsjednik Bush", rekao je.

Diplomatski krugovi očekuju da bi rezolucija, koju će predložiti Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska, mogla biti predstavljena članovima Vijeća sigurnosti u petak ili u ponedjeljak idućeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Države nastoje da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju o ukidanju sankcija Iraku prije 3. lipnja, dana isteka programa UN "Nafta-za-hranu", kako bi Irak mogao slobodno proizvoditi i prodavati naftu od koje se očekuje da plati obnovu zemlje.

Ako bi sankcije ostale na snazi, iračka nafta se ne bi mogla legalno prodavati bez nadzora UN.

Sankcije Iraku su nametnute nakon okupacije Kuvajta, a nakon Zaljevskog rata vezane su za uništenje iračkog oružja masovnog uništavanja.

Powell bi u New Yorku zajedno s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Javierom Solanom trebao primiti nagradu Udruge za vanjsku politiku, a njih dvojica bi trebali razgovarati o mirovnom planu za Bliski istok.

(Hina) slek dam

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara