POWELL: ODGAĐANJE KONFERENCIJE O BUDUĆNOSTI IRAKA NEĆE SE ODRAZITI NA IZBORE

Odluka privremene iračke vlade o odgodi dugoočekivane nacionalne političke konferencije neće utjecati na opće izbore u Iraku, predviđene za početak iduće godine, rekao je u četvrtak u Kuvajtu američki državni tajnik Colin Powell.

Konferencija, koja je trebala početi u subotu, odgođena je za 15. kolovoza pod pritiskom UN-a koji smatra da je potrebno više vremena kako bi se osiguralo da skup predstavlja sve Iračane.

Konferenciju se smatra ključnim događajem uoči općih izbora u siječnju, a njezina odgoda dovela je u pitanje i same izbore.

Powell je novinarima rekao da ta dva događaja nisu povezana te da stoga "ne može donijeti takav zaključak". "Mislim da je to pametna odluka i ne vjerujem da će se nužno odraziti na datum održavanja izbora", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija, čije je održavanje predložio UN, trebala bi okupiti 1.000 izaslanika koji će predstavljati sve provincije i regije, političke stranke, nevladine skupine, vjerska i plemenska tijela te druge ključne političke igrače. Izaslanici će izabrati nacionalno vijeće od stotinu članova koje će nadgledati rad privremene vlade, koja je na dužnost stupila krajem lipnja.

Vijeće će moći dvotrećinskom većinom uložiti veto na zakone, odobrit će proračun za 2005., a moći će imenovati i novog premijera ili predsjednika u slučaju da jedan od njih podnese ostavku ili umre tijekom obnašanja dužnosti.

(Hina) xzt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara