POWELL POZVAO VS UN-A NA SPREMNOST UPORABE SILE PROTIV IRAKA

Američki državni tajnik Colin Powell pozvao je u petak Vijeće sigurnosti da ostane jedinstveno i bude spremno upotrijebiti silu kako bi se razoružao Irak.

Govoreći nakon što su inspektori UN-a Hans Blix i ElBaradei podnijeli Vijeću sigurnosti izvješće o protekla tri mjeseca inspekcija iračkog oružja, Powell je kako se tu radi samo o pitanju da li je irački režim donio stratešku odluku da provede rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ukloni svoje oružje masovnog uništavanja i infrastrukture za njegovo razvijanje.

´Naš sud mora biti da nije´, rekao je Powell i dodao da se s tom relnošću ´sada mora pozabaviti Vijeće sigurnosti´.

´Sada je vrijeme da Vijeće pošalje jasnu poruku Saddamu da nismo zavarani njegovom očiglednom taktikom,´ rekao je Powell.

On je kazao podijeljenom Vijeću sigurnosti, u kojem Sjedinjene Države predvode skupinu koja zagovara vojnu akciju u Iraku, a niz zemalja uključujući Francusku, Njemačku, Rusiju i Kinu se tome protivi, da ograničeni napredak koji su postigli inspektori ´dolazi samo zbog nazočnosti velikih vojnih snaga´.

Powell je rekao kako se u razoružavanju Iraka ne radi o rezolucijama i inspektorima nego o volji Vijeća sigurnosti da ´upotrijebi silu ako do toga dođe da bi osigurao razoružanje´.

´Došlo je vrijeme da Vijeće kaže Saddamu da sat nije zaustavljen njegovim lukavstvima i makinacijama,´ rekao je Powell.

´Sat nastavlja otkucavati i posljedice Saddamovog nastavljanja odbijanja da se razoruža će biti vrlo, vrlo stvarne,´ upozorio je američki državni tajnik.

Powell je kazao da je Irak donio stratešku odluku da i dalje ´odgađa i obmanjuje´ nadajući se da će podijeliti međunarodnu zajednicu i da će se ukloniti prijetnju silom.

Sjedinjene Države i njegovi saveznici nagomilali su oko 300.000 vojnika u regiji oko Iraka spremnih na vojnu akciju na zapovijed predsjednika Busha koja bi mogla uslijediti za vrlo kratko vrijeme.

Powell je pozvao Vijeće sigurnosti da ostane čvrsto pri svojoj odgovornosti kako je to učinilo i prošloga studenoga kada je jednoglasno donijelo Rezoluciju 1441 o razoružanju Iraka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Ako propustimo prihvatiti svoju odgovornost, vjerodostojnost ovoga Vijeća i njegova sposobnost da se bavi svim bitnim izazovima s kojima se suočavamo će biti ugrožena,´ upozorio je on.

Američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair rekli su da će, ako bude potrebno, ići u rat protiv Iraka i bez potpore Ujedinjenih naroda.

Powell je pozivajući se na izvješća Blixa i ElBaradei rekao kako je vidljivo da je bilo napretka u formalnom procesu kao i nekih aktivnosti koje se tiču same biti stvari, ali da Irak još odbija ´trenutnu, aktivnu i bezuvjetnu´ suradnju.

On je naveo kako Irak još uvijek ima podzemna postrojenja za proizvodnju oružja masovnog uništavanja.

Powell je odbacio najnovije inicijative Iraka da surađuje rekavši da to nisu nikakve inicijative jer ne dolaze dragovoljno nego su iznuđene prietnjom silom.

Upozorio je da iračko uništavanje raketa al Samoud 2 ostavlja netaknutim sposobnost Iraka da ih i dalje proizvodi.

Powell je također upozorio na preoptimističnost izjava ElBaradeija da Irak nema nuklearnog programa upozorivši da je Irak i 1991. tvrdio isto pa se pokazalo da je radio na razvijanju nuklearnog oružja.

Naveo je da prema najnovijim izvješćima stručnjaka pitanje aluminijskih cijevi za koje SAD tvrdi da su dio iračkog nuklearnog programa, a IAEA kaže da za to nema dokaza, ostaje otvoreno. On je rekao da su stručnjaci rekli kako zahtjevi Iraka za te cijevi europskoj zemlji gdje su kupovane nisu odgovarali namjeni za rakete kako Irak tvrdi.

Blix je pripremio i posebno izvješće od 167 stranica u kojem navodi niz od 29 pitanja o razoružanju na koja Irak tek treba dati odgovor. Powell je kazao da taj dokument svjedoči o 12 godina iračkog laganja, obmanjivanja i zavaravanja inspektora.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara