Powell: Rezolucija o ukidanju sankcija "sljedećih pet dana"

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell ocijenio je u petak u Berlinu da bi rezolucija koju su Sjedinjene Države podastrijele Vijeću sigurnosti UN-a o ukidanju međunarodnih sankcija Iraku mogla biti prihvaćena "sljedećih dana ili tjedana".

"Trebalo bi biti moguće sljedećih dana ili tjedana zaključiti pregovore o toj rezoluciji", izjavio je Powell na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim njemačkim kolegom Joschkom Fischerom.

Berlin i Washington se slažu u pogledu načela "što bržeg" ukidanja međunarodnih sankcija uvedenih protiv režima Sadama Huseina, izjavio je njemački kancelar Gerhard Schroeder nakon razgovora s Powellom.

Powell je rekao da je zadovoljan tim stajalištem.

Američki državni tajnik povezuje odmrzavanje odnosa između Washingtona i Berlina s njemačkom podrškom Vijeću sigurnosti za ukidanje sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je rekao u petak da je "optimist" u pogledu mogućnosti postizanja konsenzusa u Vijeću sigurnosti UN-a o planu američke rezolucije ukidanja sankcija protiv Iraka.

"Plan rezolucije je dobar temelj počevši od kojeg razgovaramo i današnji razgovori su također pokazali da smo na dobrom putu postizanja sporazuma", izjavio je Fischer nakon razgovora s Powellom.

"U interesu Njemačke je postizanje uspješnog rezultata i treba vidjeti s ostalim članovima Vijeća sigurnosti je li to ostvarivo, a ja sam u tom pogledu optimist", precizirao je njemački šef diplomacije.

(Hina) tm nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara