Powell: Sigurnosna situacija u Iraku "izazovna"

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell, koji se nalazi u posjetu Iraku, rekao je da je situacija u toj zemlji "izazovna", ali je istodobno izrazio uvjerenje da će američke snage uspjeti smiriti situaciju i uspostaviti demokraciju.

Powell se u Bagdadu sastao s novoimenovanim iračkim ministrom vanjskih poslova Hoshiyarom Zebarijem, koji je rekao kako se nada da će Irak do sredine ili kraja iduće godine imati suverenu, izabranu vladu.

"Sigurnosna situacija je i dalje izazovna ali, nakon sastanaka koje sam imao tijekom prijepodneva, uvjeren sam da naši zapovjednici razumiju okolnosti u kojima operiramo te da će vremenom biti kadri kontrolirati ih", rekao je Powell nakon razgovora sa Zebarijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Powell je u Irak doputovao u nedjelju ujutro, nakon što je u Ženevi sudjelovao na sastanku pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a posvećenom Iraku.

Po njegovoj ocjeni, "velika nova prijetnja su teroristi koji se pokušavaju infiltrirati u zemlju kako bi prekinuli taj proces pun nade (stvaranja demokracije u Iraku), ali nećemo dopustiti da se to dogodi".

On je dodao kako se obavještajne procjene o broju infiltratora kreću od nekoliko stotina do jedne ili dvije tisuće.

Američke snage u Iraku svakog su dana meta oružanih napada. U nemirnom gradu Falluji u nedjelju je poginuo 72. američki vojnik otkako je 1. svibnja službeno proglašen kraj većih sukoba. On je poginuo kad je njegovo vozilo naletjelo na minu pored ceste.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara