Powell u Bangkoku izrazio solidarnost SAD-a

Američki državni tajnik Colin Powell je u utorak nakon razgovora u Bangkoku, gdje je započeo turneju po zemljama opustošenim u tsunamijima, izrazio solidarnost SADa zbog žrtava te katastrofe u Aziji.

"Mi smo uz vas u toj krizi", rekao je Powell na konferenciji za novinare sa svojim tajlandskim kolegom Surakiartom Sathirathaijem.

"Posljedice tsunamija su tragedija za cijeli svijet", dodao je i obećao stalnu američku podršku na financijskom i vojnom planu u obnovi.

Washington je obećao 350 milijuna dolara i Powell je u ponedjeljak navečer po dolasku u Tajland rekao da ne donosi vijest o povišenju te pomoći, ali da bi SAD mogle kasnije procijeniti potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Powell u Aziji vodi američkog izaslanstvo u kojem se nalaze guverner Floride Job Bush, brat američkog predsjednika i visoki dužnosnici Agencije za međunarodni razvoj. Jedan od zadataka te misije je procijeniti potrebe i omogućiti bolju raspodjelu pomoći.

On je razgovarao tijekom jutra s premijerom Thaksinom Shinawatrom i sredinom dana će otići u ljetovalište Phuket gdje je ukupno stradalo 5.200 osoba.

Prema dosadašnjim podacima u katastrofi je poginulo oko 145.000 ljudi.

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara