Pozadina sastanka Josipović-Tadić: Srbija i Hrvatska zajedno ulaze u EU!?

Pozadina sastanka Josipović-Tadić: Srbija i Hrvatska zajedno ulaze u EU!?

Tekst: I. Ćimić
Foto:University of Stirling

"PRISTAŠA sam regionalnog pristupa upravo zato što mislim da Hrvatskoj nije u interesu da neke zemlje u regiji uđu u EU prije drugih. Naime, granica između zemalja članica i onih koje to nisu bit će tvrđa nego što je danas granica između EU-a i njezinih susjeda", rekao je glavni analitičar Ureda Predsjednika Dejan Jović  u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prije osam godina.

Josipovićev savjetnik: Jugoslavija je bila dobro rješenje za Hrvate

Njegovi nepromijenjeni stavovi danas su u izravnoj suprotnosti s proklamiranom hrvatskom politikom ulaska u EU. Jović, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti, snažni je zagovaratelj istodobnog ulaska svih zemalja bivše Jugoslavije u EU, a čini se da će to biti jedna od tema današnjeg razgovora između predsjednika Srbije Borisa Tadića i Ive Josipovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jović je inače poznat i po mišljenju da je Jugoslavija bila dobro rješenje za Hrvate, a zanimljivo je kako je još 2002. godine Jović predvidio sve probleme koje Hrvatska još uvijek ima sa Slovenijom, koja je prije nas ušla u Europsku uniju. 

"Jugoslavija je, a posebno socijalistička država, bila vrlo dobro rješenje za male narode u njoj, uključujući i Hrvate. Ne vidim da su Hrvati izgubili svoj nacionalni identitet u Jugoslaviji, niti mislim da su bili podređeni drugima, posebno ne u socijalističkoj Jugoslaviji. Ne znam zašto toliko mnogo ljudi govori o opasnosti od približavanja Srbiji ili Bosni i Hercegovini, kad mi sa Srbijom i Bosnom dijelimo isti jezik, imamo slične ekonomske i političke interese, a bez prijateljstva s tim državama ne možemo riješiti ni svoje sigurnosne probleme", govorio je Jović dodajući da ćemo, ako Hrvatska uđe u EU, a ne uđe, primjerice, Bosna i Hercegovina, imati obnovu "vojne granice po cijelom teritoriju, što Hrvatskoj nije u interesu ni iz ekonomskih, ni iz vojnih, ni iz političkih razloga".

"Najbolje svi odjednom"

"Prema tome, najbolje bi bilo da svi uđu u EU odjednom. To bi, recimo, iznimno pomoglo hrvatskom turizmu, koji bi procvjetao tek kad bi Dubrovnik ponovno postao dostupan i Srbima, i Makedoncima, i Bosancima, i Crnogorcima, a ne da bude pretvoren u vojnu krajinu Europske unije", zaključio je Jović, danas glavni analitičar u Uredu Predsjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara