Požar na španjolskom otoku još nije pod nadzorom, nova evakuacija u tijeku

Požar na španjolskom otoku još nije pod nadzorom, nova evakuacija u tijeku
Foto: EPA

POŽAR na španjolskom otoku Gran Canaria je izvan kontrole, priopćile su vlasti koje su pristupile novoj evakuaciji u središtu tog turističkog otoka s brojnim zaštićenim krajolicima.

Požar "nadilazi naše mogućnosti gašenja", rekao je novinarima Federico Grillo, načelnik hitne službe na otoku.

Vatra je na mjestima dosezala visinu od 50 metara pa sedamstotinjak mobiliziranih vatrogasaca nije moglo pristupiti gašenju, čak ni uz pomoć zrakoplova i helikoptera.

"Stanje je loše, jako loše. Potrajat će sigurno još dva dana najmanje", rekao je Federico Grillo, upozorivši da su uvjeti teški, temperature visoke, a vjetar prijeti širenjem požara.

Požar koji je buknuo u središtu otoka proširio se na 3.400 hektara, priopćile su hitne službe.

Nema smrtno stradalih

Nekoliko mjesta s ukupno 8.000 stanovnika je evakuirano, dodaju, ne navodeći njihov točan broj. Zasad nema smrtno stradalih.

Požar hara područjem koje je UNESCO proglasio "rezervatom biosfere" zbog raznolikog krajolika koji obuhvaća borove šume. Prijeti opasnost da se proširi na rezervat Inaguu, veoma bogato područje po bioraznolikosti i najzaštićenije, dodao je Grillo.

Regionalna vlada je istaknula u priopćenju da požar ne prijeti turizmu jer "nijedan turistički kompleks ne osjeća njegove posljedice".

Kanarsko otočje, koje ima sedam otoka među kojima je Gran Canaria, lani je posjetilo 13,7 milijuna turista, uglavnom Britanaca i Nijemaca. Gran Canaria je drugi najposjećeniji otok.

Španjolska, druga turistička destinacija u svijetu, svake godine stradava od brojnih šumskih požara zbog suhe klime.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara