Požari bjesne Australijom, na udaru poznata turistička mjesta: "Najgore dolazi"

Požari bjesne Australijom, na udaru poznata turistička mjesta: "Najgore dolazi"
Foto: Ruptly

VATROGASCI i dalje pokušavaju obuzdati šumske požare u Australiji, a vlasti su naredile hitnu evakuaciju najugroženijih osoba, uključujući one na obalnim turističkim destinacijama. 

Vrući, suhi i vjetroviti uvjeti uzrokovali su opasnost od požara u Queenslandu. Poslijepodne u srijedu gorjelo ih je preko 60, a četiri su bila kritična. 

Oko 1500 vatrogasaca je na terenu i bore se protiv šumskih požara diljem zemlje, a stanovnicima u nekoliko gradova je izdano upozorenje o hitnoj evakuaciji.

Upozorenje je izdano za Noosa North Shore, popularno odmorište oko 150 kilometara južno od Brisbanea. 

"Čamci su u vodi i pripravni za polazak", rekao je stanovnik Dave Wright za australski AAP.

Niz upozorenja za više gradova 

Vatrogasne službe izdale su hitno upozorenje i gradu Pecheyju. 

Helikopter za gašenje požara srušio se dok je pokušavao ugasiti požar u Pecheyju, objavio je australski ABC. Pilot je preživio uz lakše ozljede. 

Uništeno je 14 domova u Queenslandu od kraja prošlog tjedna kada su izbili šumski požari što je natjeralo lokalne vlasti da proglase izvanredno stanje u 42 lokalna područja. 

U susjednom Novom Južnom Walesu gori preko 70 požara. Njih 50 nije pod kontrolom, ali nijedan nije bio na kritičnoj razini, objavili su iz lokalne vatrogasne službe. 

U utorak je izdano upozorenje zbog "katastrofalne opasnosti od požara" u Sydneyju, najnaseljenijem gradu u Australiji, te okolnim područjima zbog temperatura od tridesetak stupnjeva i snažnih vjetrova od 80 kilometara na sat. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara