pozdravni govor riječkoga nadbiskupa ivana devčića - dokument

Na početku današnjeg liturgijskog slavlja koje se održava na Duhove na Delti riječki je nadbiskup Ivan Devčić pozdravio Svetoga Oca. L

Nadbiskupov govor donosimo u cijelosti.

"Sveti Oče!

Riječka nadbiskupija sa svojim sufraganskim biskupijama, s ostalim hrvatskim biskupijama i cijelim hrvatskim narodom najsrdačnije Vas pozdravlja i želi Vam dobrodošlicu u naš grad u divnom Kvarnerskom zaljevu, podno svetišta Majke Božje Trsatske i u blizini svetišta i katedrale sv. Vida mučenika, koji je zaštitnik Rijeke i Riječke nadbiskupije.

Na moja usta pozdravljaju Vas vjernici ove crkvene pokrajine, napose pak biskupi, svećenici i osobe posvećenog života, svećenički i redovnički kandidati, vjeroučitelji i udruge vjernika laika, mladi i predstavnici različitih crkvenih pokreta.

Prenosim Vam također pozdrave državnih, gradskih i županijskih vlasti, kao i članova Organizacijskog odbora te pripadnika drugih vjerskih zajednica i svih ljudi dobre volje.

Osobite Vam pozdrave upućujem u ime brojnih obitelji kojima smo željeli posvetiti ovaj susret s Vama, potaknuti Vašom trajnom brigom za obitelj kao temeljnu stanicu Crkve i društva. Molimo Vas, Sveti Oče, ohrabrite naše obitelji, koje prolaze kroz mnoga iskušenja gospodarske, moralne i kulturne naravi, kako bi i u trećem tisućljeću, potpomognute sustavnom brigom cijeloga društva, bile uspješne prenositeljice života i vjere u Isusa Krista kao jedinoga Spasitelja čovjeka.

Sveti Oče, neizmjerno smo Vam zahvalni što treći put posjećujete našu Crkvu i Domovinu. A ova mjesna Crkva i ovaj kraj osjećaju posebnom čašću i blagoslovom što ste u našem gradu, u Bogoslovnom sjemeništu, izabrali svoju rezidenciju za vrijeme ovoga pohoda. Molimo Krista, Dobrog Pastira, da po Vama blagoslovi naše sjemenište.

Zahvalno se u ovoj prigodi sjećamo Vaše pomoći koju ste nam dali kada smo prije osamnaest godina, na inicijativu ovdje nazočnog sada umirovljenog nadbiskupa msgr. Josipa Pavlišića, počeli graditi novu zgradu Bogoslovnog sjemeništa, ona Vas je ovih dana širokogrudno primilo pod svoj krov. Prepoznajmo u tome prst Providnosti.

Nastojeći odlučnije usmjeriti pastoralni hod naše Crkve na putove svetosti i u želji da odgovorimo na Vaš poziv koji ste uputili Crkvi na početku trećeg tisućljeća, tj. da svetost učinimo mjerilom redovitog kršćanskog života, mi smo hrvatski biskupi u tom duhu izradili pastoralne smjernice za našu Crkvu u sadašnjem i nadolazećem vremenu, u kojima smo pokušali sav njezin život i rad još više usredotočiti na promaknuće svetosti u ovim krajevima. Nazvali smo ih: 'Na svetost pozvani'.

Osobito smo Vam zahvalni što ste nam i u prigodi ovog svojeg trećeg pastirskog pohoda podarili jednu novu blaženicu, redovnicu Mariju Propetog Isusa Petković.

Također Vam zahvaljujemo za Vašu nakanu da uskoro uzdignete na čast oltara časnog slugu Božjega Ivana Merza, apostola hrvatske mladeži.

Radostan sam što Vam mogu priopćiti da i u riječkoj crkvenoj pokrajini imamo više kandidata za oltar. To su sluge Božje: Miroslav Bulešić, svećenik porečko-pulske biskupije i mučenik komunističkog režima; otac Placido Cortese, član Reda male braće franjevaca konventualaca, rodom s otoka Cresa, novinar i mučenik iz Drugoga svjetskog rata, i o. Vendelin Vošnjak, svećenik iz Reda male braće franjevaca, nekadašnji čuvar svetišta Gospe Trsatske. Također se razmišlja o pokretanju kanonskog postupka za proglašenje svetim krčkog biskupa Antuna Mahnića, promicatelja Katoličkog pokreta u Hrvatskoj, kao i brata laika fra Ante Tomičića, iz Reda male braće franjevaca kapucina, dugogodišnjeg tihog svjedoka vjere u našem gradu, te redovnice Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice autohtone riječke Družbe sestara Presvetog srca Isusova.

Želimo Vas također zamoliti da danas, između ostalih, blagoslovite i ugaoni kamen za Crkvu hrvatskih mučenika sv. Nikole Tavelića, sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca koju ćemo sagraditi u mjestu Udbina, na području Gospićko-senjske biskupije. Ona će nas neprestano podsjećati i na sve ostale koji su na ovim prostorima svoju vjeru životom i krvlju posvjedočili svoju ljubav prema Isusu Kristu i bratu čovjeku, a bit će nam i trajan spomen na Vaš treći pastirski pohod k nama.

Sveti Oče, nalazite se u gradu koji su vjekovima zajedno s Hrvatima izgrađivali i uljepšavali pripadnici drugih naroda, napose Talijana i Mađara. Baštinimo bogatu prošlost u kojoj su razdoblja istinskog suživota neusporedivo dublja i od onih koja su obilježili nesporazumi i neprijateljstva. Radujemo se, u tom smislu, stvaranju nove zajednice europskih naroda u kojoj će doći do izražaja njihove posebnosti, ali i ono što ih upravo međusobno povezuje. Ovdje se nalazimo u neposrednoj blizini upravo proširene Europske unije u kojoj i hrvatski narod vidi svoju budućnost. Dok Vam zahvaljujemo za Vaša nastojanja da nova Europa ne zaboravi svoje duboke kršćanske korijene, ujedno Vas molimo da nam i nadalje pružate svoju pomoć na našem putu u novo europsko zajedništvo.

Sveti Oče, ova mjesna Crkva osjeća kao svoj glavni zadatak novu evangelizaciju te svoju barku želi 'izvesti na pučinu' i smjelo krenuti naprijed, u budućnost, s nadom u Krista i u snazi njegova Duha.

Hvala Vam što ste danas, na svetkovinu Duhova, ovdje među nama i s nama, kako biste nas svojom blizinom, molitvom i blagoslovom u tome ohrabrili i poduprli. Stojimo pred Vama zahvalna i otvorena srca".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara