Poznati prvi rezultati parlamentarnih izbora u Švicarskoj, desničari u padu

Poznati prvi rezultati parlamentarnih izbora u Švicarskoj, desničari u padu
Foto: EPA

NA PARLAMENTARNIM izborima koji su se održali u Švicarskoj zabilježen je rast zelenih, a pad krajnje desnih stranaka, pokazuju prvi rezultati.

Time bi zeleni mogli dobiti mjesto u koaliciji koja desetljećima vodi državu. Švicarsku zajednički vodi Federalno vijeće, sedmeročlano tijelo koje imenuje dvodomni parlament. Promjena čak i jednog njegovog člana bila bi politička senzacija jer zeleni dosad nikad nisu sjedili u tom tijelu kojim godinama vladaju četiri stranke.

Desničari u padu

Krajnje desna Narodna stranka (SVP), koja je narasla 2015. usred migrantske krize, pala je za 3,1 posto, na 26,3 posto podrške, dok su Zeleni narasli 5,6 posto, odnosno na 12,7 posto podrške, pokazuju projekcije televizije SRF na temelju djelomičnih rezultata. 

Narasla je i manja Zelena liberalna stranka (GLP), koja ima 7,5 posto podrške. Time bi zeleni zajedno imali više od 20 posto podrške ako bi riješili nesuglasice oko određenih politika i odlučili se ujediniti. 

Švicarski sustav izravne demokracije daje glasačima pravo da na referendumima donose konačne odluke o važnijim pitanjima. Rezultati su pokazali da je i u tu alpsku državu stigao zeleni val zabilježen na europskim izborima u svibnju u ostatku Europe. 

Socijaldemokrati bez promjena

Socijaldemokrati su ostali na drugom mjestu sa 16,5 posto podrške, dok su liberali (FDP) desnog centra na drugom mjestu s 15,2 posto. Zeleni su prestigli demokršćane (CVP) koji imaju jedno mjesto u Vijeću. 

Federalno vijeće je od 1959. gotovo neprekidno sastavljeno od predstavnika istih četiriju stranaka. Tri najveće stranke dobivaju dva mjesta, a četvrta jedno, po neformalnom sustavu takozvane "čarobne formule". 

Novi sastav Vijeća izabrat će dva doma parlamenta u prosincu, što se događa svake četiri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara