Prag: Karel Hoffman osuđen na 6 godina zatvora

BIVŠI visoki dužnosnik u češkom komunističkom sistemu, 79-godišnji Karel Hoffmann osuđen je u ponedjeljak u Pragu na šest godina zatvora zbog zlouporabe vlasti i prosovjetskih aktivnosti tijekom invazije ruskih vojnih snaga na Čehoslovačku 1968.

Prizivni sud u Pragu odlučio je povećati kaznu koju je dosudio prvostupanjski sud koji je zahtijevao izricanje četverogodišnje zatvorske kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sovjetskom okupacijom Čehoslovačke, 21. kolovoza 1968., ugušen je reformatorski pokret Praško proljeće, kojeg je vodio prvi tajnik čehoslovačke Komunističke partije u to doba, Aleksander Dubček.

Hoffman, koji je pripadao antireformističkom krilu unutar KP i bio protivnik Praškog proljeća, naredio je, kao šef Ureda za telekomunikacije - prekid radio-emisija u noći 21. kolovoza 1968., želeći na taj način spriječiti emitiranje vijesti kojom su reformatorske snage KP-a namjeravale osuditi rusku okupaciju.

Komunistički dužnosnik ostao je na vlasti do 1989., a 60-tih je godina obavljao funkciju direktora radija te ministra kulture te potom vodio komunističke sindikate.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara