Praizvedba drame "Kamov, smrtopis - Moulin Rouge" 14. i 15. ožujka

Premijera predstave "Kamov, smrtopis Moulin Rouge" Slobodana Šnajdera, u režiji Branka Brezovca, održat će se u zagrebačkom ZeKaeMu 14. i 15. ožujka.

Kako je na današnjoj tiskovnoj konferenciji rekao Šnajder, njegova je generacija Kamova otkrila 70-ih godina i za nju je on predstavljao "znamen slobode i stilizaciju pobune".

Od trenutka Kamovljeve smrti 1910. u Barceloni, interes za tog "ukletog pjesnika" neprestano se kretao od podcjenjivanja do precjenjivanja njegova umjetničkog opusa, istaknula je suradnica redatelja Anica Tomić.

"Slučaj Kamov" paradigmatski je stoga što najjasnije definira sintagmu "ukleti hrvatski pisci", rekla je dodavši kako je Brezovec, 26 godina nakon što je Šnajder objavio tu dramu, otvorio njezin novi zapanjujući kontekst.

Brezovec je pak priznao da voli dramski tekst stavljati u nemogući kontekst.

"Brezovec je ušao u trag depatetizaciji mita o ukletim hrvatskim pjesnicima koji su zaboravljeni od domovine skončavali na tuđinskim plotovima", rekla je Tomić.

U predstavi glume Nataša Dorčić, Zoran Čubrilo, Petar Leventić, Filip Nola, Jasmin Telalović, Suzana Brezovec, Pjer Meničanin, Davor Borčić, Daniel Ljuboja, Marica Viduša, Galliano Pahor, Katarina Bistrović Darvaš, Damir Šaban, Siniša Miletić, Marinko Maričić i Igor Orečević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara