Pravi napad se tek očekuje; još par dana ograničeni zračni udari

IAKO su zračni napadi na Irak počeli noćas u 3:35 ujutro, glavni napad se tek očekuje - najavljuju vojni analitičari.

Američki vojni i državni dužnosnici već su najavili kako noćašnji napad "nije dan D", te kako se radi samo o početku "masovne zračne kampanje".

To znači da 300,000 američkih i britanskih vojnika u okruženju Iraka čeka na zapovijed za kopnenu invaziju, koja će vjerojatno uslijediti nakon snažnih zračnih napada kojima je cilj oslabiti ionako demoraliziranu Saddamovu vojsku.

Po pisanju BBC-a, petorica iračkih ratnih zapovjednika, te možda čak i sam Saddam Hussein, su u vrijeme početka napada bili okupljeni na jednoj lokaciji, koja je bila primarna meta napada.

Napad na Saddama i njegove zapovjednike izvršen je "nevidljivim" lovcima-bombarderima F-117, a vjerojatno projektilima Tomahawk ispaljenim s ratnih brodova i podmornica.

Prvi napadi donekle su improvizirani, jer je bilo potrebno brzo djelovanje na osnovi informacija prikupljenih s terena u Iraku. Zrakoplovi F-117 su najvjerojatnije već bili u zraku, spremni za napad ako se to od njih zatraži.

Ograničeni američki zračni udari protiv Iraka nastavit će se slijedeća dva ili tri dana kao predhodnica velikog napada, kazao je u četvrtak u Kuvajtu američki zapovjednik novinarima.

Zapovjednik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da će planirani napadi biti snažnija verzija zračnih napada koji su izvođeni u južnim dijelovima Iraka, u kojima je posljednjih godina na snazi zabrana letova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara