ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Pravni stručnjak o smjenama ministara: Gadljivo je što se prikazuju kao žrtve

Pravni stručnjak o smjenama ministara: Gadljivo je što se prikazuju kao žrtve
Foto: FaH/Pixsell/Patrik Macek/Luka Stanzl

U TJEDAN dana dvojica su ministara podnijela ostavke zbog afera koje je otkrio Index. Lovro Kuščević je podnio ostavku zbog naših i otkrića drugih medija. Što se tiče Gorana Marića, on je ostavku podnio nedugo nakon što je Index otkrio njegovu najveću aferu - Aferu Marićevi stanovi.

Profesor Kregar: Ostavke nisu dovoljne

Međutim, ostavke nisu dovoljne. Malverzacije su toliko očite da bi se njima morali pozabaviti i istražitelji i sudovi.

“Ostavke nisu dovoljne, one štoviše ocrtavaju neefikasnost sistema. Nasljednici koji se spominju nisu promjene, nego su garancija sistema”, smatra Josip Kregar, profesor Pravnog fakulteta koji je godine proveo baveći se problematikom korupcije.

“Oni su klika, grupa, gremij, koja ne funkcionira prema svojim dužnostima nego si međusobno rade usluge i tako jedni druge održavaju”, rekao je Kregar za Index. 

Kregar: Gadljivo je što se pokušavaju prikazati kao žrtve i u to petljaju svoje obitelji

Podsjetimo, Lovro Kuščević dao je ostavku nakon skoro dva mjeseca medijskog pritiska i skoro svakodnevnog otkrivanja novih afera sa zemljištima. Goran Marić otišao je jer se “više nije mogao nositi s pritiskom” afera koje uključuju kupoprodaje stanova i zemljišta te njegovu ulogu u obnovi dijela franjevačkog samostana u Zagrebu, koji je prije osam godina pretvoren u Studentski dom u okolnostima koje se ne može opisati drugačije negoli riječju "koruptivne". Marića je počeo provjeravati i USKOK nakon otkrića Indexa o tome kako je Marić došao do stana u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu.

“Posebno je gadljivo što se oni pokušavaju prikazati kao žrtve i u to petljaju svoje obitelji. Govore da ih napadaju bande ili novinari, a zapravo bi njihov jedini neprijatelj bila uređena država”, rekao je Kregar. Njemu je poseban problem što ministri koji su bili prisiljeni podnijeti ostavke sudjeluju u izboru svojih nasljednika.

“U cijelom procesu izbora nasljednika postoji strah da će netko otkriti što su radili. Zato se tako pažljivo i biraju”, kaže Kregar.

Profesor s Pravnog fakulteta poražavajućim ocjenjuje činjenicu da dužnosnicima pravosuđe počinje kopati po malverzacijama tek nakon što padnu s vlasti. 

Kregar: Ministri koje ste smijenili nisu greška sustava, oni su dokaz sustava

“Odlazak s funkcije je tek početak odgovaranja. Policija i sudovi su sljedeći, nužni korak”, rekao je Kregar. Nažalost, u Hrvatskoj se to ne događa. Iznuđena ostavka je najčešće kraj priče.

Međutim, Index neće odustati. U našim tekstovima je dovoljno dokaza da se bivše ministre osudi te da im se imovina oduzme. 

“Imate pravo. Ministri koje ste smijenili nisu greška sustava. Oni su dokaz sustava. I nisu oni žrtve, mi smo njihove žrtve”, zaključio je Kregar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara