Pravni stručnjak: Sustav plaća potrebno je transparentnije urediti

Pravni stručnjak: Sustav plaća potrebno je transparentnije urediti
Screenshot: YouTube/N1

"PRAVNA norma kaže kako se dani provedeni u štrajku - bez obzira bio taj štrajk zakonit ili nezakonit - ne moraju platiti, zato što to vrijeme kada su radnici u štrajku, oni ne rade", pojasnio je Viktor Gotovac, profesor s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, gostujući u emisiji "Newsroom" televizije N1. 

"To nas u ovom kontekstu dovodi do drugog pitanja - ako mi imamo posebnim propisom (Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi) propisanu obavezu da se određeni broj poglavlja i sadržaja obradi programom u školama, to zapravo apostrofira činjenicu da će ti dani morati biti nadoknađeni", kazao je prof. Gotovac.

"Kada bi se nešto nadoknađivalo, tada bi se to trebalo platiti. Ako bi to bilo subotom, onda bi to bio prekovremeni rad i povećanje plaća temeljem rada subotom", objasnio je prof. Gotovac.

Disfunkcionalni sustav uređenja plaća u javnom sektoru

Trenutačnu poziciju vlade i prosvjetarskih sindikata prof. Gotovac vidi ovako: "Čini mi se - ili je to bar ono što je iskomunicirano - sindikati su ljude uvukli u štrajk i mogu sada samo doći i reći mi sad odustajemo od većih dijela svog zahtjeva. S druge strane je vlada donošenjem proračuna definirala neke svoje okvire u kojima - čini mi se - za to povećanje nema prostora."

No profesor radnog i socijalnog prava vidi veliki problem u sustavu plaća u javnom i državnom sektoru.

"Jako je duboka voda uređenja plaća u javnim službama, u državnoj službi, vjerojatno u cijelom javnom sektoru, gdje onda uključujem i gospodarstvo koje je u državnim rukama. To je vrlo dvojbeno pitanje, kako su kod nas uređene plaće", komentirao je i dodao: "Rekao bih kako imamo jedan disfunkcionalni sustav uređenja plaća u tom kompletnom javnom sektoru. Javne službe su tu malo veći problem od državnih službi, gdje su plaće zapravo sveukupno manje i subordinirane su plaćama političkih i državnih dužnosnika koji upravljaju tim sustavom."

Veliki problem na strani političara

Pravni stručnjak smatra da je sustav potrebno transparentnije urediti, "da i ljudima koji su korisnici sustava bude jasno kolika je ta plaća nekog kod koga oni dolaze po javnu uslugu, a i da ljudi koji tu rade znaju odnos svoje plaće prema nekim drugim plaćama".

Viktor Gotovac ne misli da je realno da se jedna takva velika promjena desi preko noći, ali napominje da je veliki problem na strani političara. 

"Ovaj štrajk - bio on zakonit ili ne, prihvatila ga javnost ili ne - izvlači na površinu jedno pitanje: kako imamo uređene plaće u javnim službama", istaknuo je.

"Ja mislim da je pitanje plaća doista pitanje kojim bi svaka sljedeća vlada - svjesna dogorijevanja strpljenja i javnosti u pogledu kvalitete javnih službi, ali i zaposlenih u pogledu njihovih plaća - trebala nekako razmrsiti mnoga pitanja koja se tiču te problematike: kumulativnog rada liječnika, kako su vrednovani pojedini koeficijenti (veliki su dispariteti), kolektivni ugovori, između ostaloga", kazao je zaključno profesor Gotovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara