Pravnici: Hrvatska ima pravo jednostrano proglasiti gospodarski pojas

PREDSJEDNIŠTVO Akademije pravnih znanosti smatra nedvojbenim da Hrvatska, na temelju međunarodnog i domaćeg prava te bez prethodnih međunarodnih pregovora, ima puno pravo proglasiti isključivi gospodarski pojas na Jadranskom moru i da ne postoje nikakvi pravni razlozi koji bi to spriječili.

O zaključcima s današnje sjednice Predsjedništvo Akademije izvijestilo je predsjednike države, Vlade i Sabora, rekao je predsjednik Akademije Željko Horvatić, na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, Akademija je pravne aspekte jednostranog proglašenja gospodarskog pojasa razmatrala potaknuta pravno neutemeljenim i neprihvatljivim dvojbama iznesenim u javnoj raspravi o tom pitanju.

"Dvojbe su kulminirale kada je rečeno da Hrvatska gospodarski pojas ne može proglasiti jednostrano, a upravo je ta jednostranost, po Konvenciji UN-a o pravu mora, bit proglašenja isključivog gospodarskog pojasa", istaknuo je Horvatić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da je Međunarodni sud u nekoliko presuda istaknuo da je isključivi gospodarski pojas univerzalno prihvaćen režim na moru, kao dio općega običajnog međunarodnog prava, napomenuvši da je tu tvrdnju ponovila i slovenska vlada u obavijesti UN-u o sukcesiji jugoslavenske ratifikacije Konvencije o pravu mora.

Ta konvencija propisuje da obalne države imaju pravo uspostaviti svoja suverena prava gospodarske naravi i jurisdikcijske ovlasti nad morem i podmorjem izvan vanjske granice svog teritorijalnog mora do udaljenosti ne više od 200 morskih milja.

Horvatić je podsjetio da je, po evidenciji UN-a, isključive gospodarske pojaseve do sada proglasilo 124 države na obalama svih mora, od oceana do malih mora, kao što su Baltičko, Karipsko i Crno more. U Sredozemnom moru, dodao je, od 24 obalne države, 13 ih je proširilo svoju jurisdikciju izvan teritorijalnog mora.

Gospodarski pojas, ističe Horvatić, Hrvatska može proglasiti bez međunarodnih pregovora. "Pregovori se mogu voditi s Italijom, ali i ne moraju, budući da je epikontinentalni pojas kao razgraničenje između dvije države ucrtan u svim mapama, i Hrvatskoj je jedino ograničenje da gospodarski pojas ne smije ići preko epikontinentalnog", naglasio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara