Pravosuđe zabranjuje Paksasu da se kandidira na predsjedničkim izborima

LITAVSKI Ustavni sud je odbacio u utorak mogućnost da se svrgnuti predsjednik Rolandas Paksas kandidira na sljedećim izborima.

Parlament je prihvatio 4. svibnja zakon koji Paksasu zabranjuje kandidiranje ali njegovi pristaše su tražili očitovanje Ustavnog suda smatrajući zakon neustavnim.

"Zakon koji brani daljnje kandidiranje službenoj osobi koja smijenjena sa dužnosti, ne krši ustav", ocijenio je predsjednik Ustavnog suda Egidijus Kuris tijekom saslušanja koje je prenosila državna televizija.

Paksasa je 6. travnja svrgnuo parlament zbog trostrukog kršenja Ustava u skandalu korupcije koja je potresala Litvu petnaest mjeseci.

Demokratska liberalna stranka ge je imenovala kandidiatom za vlastito nasljeđivanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paksas (47) je skupio 20.000 traženih potpisa potpore za imenovanje, ali predsjednik izbornog povjerenstva ga je odbio zabilježiti kao kandidata, sukladno zakonu kojeg je izglasao parlament.

Na odluku Ustavnog suda ne može se uložiti priziv.

U ispitivanjima o Paksasovoj kandidaturi, bivši predsjednik je po broju glasova na čelu zajedno sa svojim prethodnikom Valdasoam Adamkusom (77) koji je emigirirao u Sjedinjene Države.

Ostali kandidati su Petras Austrevicius (41), bivši glavni litavski pregovarač s Europskom unijom, Kazimiera Prunskiene (61) bivši premijer i Ceslovas Jursenas (66) sadašnji predsjednik parlamenta i Vilija Blinkeviciute (44) ministar rada i socijalnih poslova.

Predsjednički izbori održat će se istog dana kao i europski izbori, pošto je Litva postala članicom EU 1. svibnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara