Praznik posvećen mađarskoj revoluciji pretvorio se u nerede

PRAZNIK posvećen mađarskoj revoluciji iz 1848. godine pretvorio se u nerede u Budimpešti, a koje je inicirao vođa krajnje desnice Gergi Budahazi. Krajnji epilog su dvadesetak uhićenih prosvjednika u Budimpešti te tri ozljeđena policajca. 

Sve je počelo na trgu Luiza Blaha gdje je bilo okupljeno oko tisuću, većinom mlađih ljudi, koji su zapalili lutku s likom socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanyja, tražeći njegovu ostavku. Nakon toga Budahazi je pozvao masu da krene prema Dvorcu umjetnosti, gdje je povodom 160-godišnjice ustanka protiv Hasburške monarhije govorio upravo premijer Gyurcsany.   

Molotovljevim koktelima na policiju 

Stotinjak najratobornijih prihvatilo je poziv te s kapuljačama na glavi te šalovima oko lica, na putu prema Dvorcu, prevrtala automobile i kontejnere i razbijala stakla semafora. Prema policijskim izvorima prosvjednici su prema njima bacali kamenje, boce i "molotovljeve koktele", a u tim kratkim okršajima stradala su tri policajca koja su lakše ozlijeđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza dvadeset sati, nakon intervencije policije, masa se razbježala po okolnim ulicama. Pričinjena je znatna materijalna šteta, a ukupan iznos štete još uvijek se procjenjuje.

Lažljivi premijer

Kako ocjenjuju strani mediji ovim je prosvjedima samo obnovljena kampanja za rušenje s vlasti Gyurcsanyja. Naime, priznanje prvog čovjeka Mađarske da je lagao kako bi pobijedio na izborima prošle godine izazvalo je lavinu nemira u zemlji prošle godine, zbog čega je pristup zgradi parlementa još uvijek zapriječen barikadama.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara