Turski časnici prebjegli u Grčku osuđeni na dva mjeseca zatvora

Turski časnici prebjegli u Grčku osuđeni na dva mjeseca zatvora

Foto: 123rf

OSMORICA turskih časnika koji su nakon propalog vojnog udara vojnim helikopterom prebjegli u Grčku osuđeni su na dva mjeseca zatvora zbog nezakonitog ulaska u zemlju.

Svi Turci su dobili istu kaznu koja je odmah privremeno suspendirana dok se ne donese odluka o statusu njihovog zahtjeva za azil. Nadležni sud je kao olakotne okolnosti prihvatio to što su optuženi djelo počinili bježeći pred ozbiljnom prijetnjom, zbog čega je pilot helikoptera oslobođen optužbe za kršenje pravila leta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je zatražila izručenje prebjeglih časnika optužujući ih za sudjelovanje u pokušaju vojnog udara. Osmorica prebjega poriču sudjelovanje u puču, ali ne žele biti izručeni Turskoj zbog straha od čistki koje su pokosile velik broj časnika turske vojske. Odvjetnik koji zastupa četvoricu Turaka izjavio je kako njegovi klijenti vjeruju da ih u Turskoj svakako čeka smrt.

"Boje se da će u slučaju izručenja Turskoj ovako ili onako izgubiti živote. Bez obzira na to hoće li smrtna kazna biti uvedena, oni smatraju da će na kraju biti ubijeni."

Turska je prebjegle časnike već prozvala "izdajnicima" i "terorističkim elementima". Grčke vlasti su najavile da će helikopter vratiti Turskoj, no vojnici neće biti izručeni prije donošenja odluke o zahtjevu za azil. Grčkoj je važno da se proces obavi brzo, ali po svim pravilima međunarodnih zakona i povelja o ljudskim pravima.    

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara