Pred vladom sutra i pet "tehničkih" Zakona o znanosti

PRED Vladom sutra će se naći i pet "tehničkih" zakona o znanosti koje ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego smatra izuzetno važnim zakonskih prijedlozima usklađenima s europskim standardima.

Riječ je o nacrtima prijedloga i konačnim prijedlozima zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenu suglasnosti, općoj sigurnosti proizvoda te prijedlozima zakona o normizaciji, akreditaciji i mjeriteljstvu.

S tim zakonskim prijedlozima novinare je na današnjoj konferenciji u Ministarstvu znanosti i tehnologije upoznao zamjenik ministra Zdenko Franić.

Po njegovim riječima zakoni o normizaciji i akreditaciji su zapravo organizacijskoga karaktera i "trasiraju" uspostavu tijela za normizaciju i akreditaciju u Republici Hrvatskoj kao nezavisnih institucija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekavši da aktivnosti vezane za normizaciju i akreditaciju i sada vrlo dobro funkcioniraju u okviru Državnoga zavoda za mjeriteljstvo, Franić je dodao da su zbog potrebe harmonizacije pravnih norma s praksom Europske unije potrebni posebni zakoni koji trebaju osigurati potrebnu neovisnost tih tijela od bilo kakvih utjecaja, osim tržišnih.

Zakonom o mjeriteljstvu regulira se pak mjeriteljstvo kao izuzetno važna infrastrukturna djelatnost kojom se bave ispitni laboratoriji, građevne institucije te druge ustanove koje se na bilo koji način bave mjeriteljstvom veznim uz tržište, a ne odnosi se na znanstvene projekte.

Po riječima zamjenika ministra znanosti, radi se o izuzetno važnim zakonima koji u okviru slobodnoga tržišta predstavljaju jedino legalno i legitimno "oružje" i zaštitu od uvoza loših proizvoda u Hrvatsku.

Prihvaćenjem tih zakona, rekao je Franić, i zaštita potrošača dolazi na europsku razinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara