pred vladom uskoro izvješće o bivšim pif-ovima

Pred hrvatskom Vladom uskoro bi se moglo naći izvješće o privatizacijskim investicijskim fondovima, odnosno zatvorenim investicijskim fondovima u koje su se PIFovi preoblikovali, doznaje se danas iz izvora bliskih Vladi.

Jedan od razloga za pripremu takvog izvješća je i najava Dom fonda o preoblikovanju iz fonda u trgovačko društvo, odnosno holding.

Izvori bliski Vladi to procjenjuju još jednom zlouporabom. Pretvaranje bivših PIF-ova, sada ZIF-ova u trgovačka društva nije nezakonito, ali to ne znači da je i moralno, ocjenjuje visoki Vladin dužnosnik.

Problem rada PIF-ova, od kojih se većina u međuvremenu preoblikovala u zatvorene investicijske fondova već je duže vrijeme prisutan u javnosti. Naročito oštre kritike na račun bivših PIF-ova vezuju se uz potpredsjednika Vlade Slavka Linića, pa upućeni tumače da bi izvješće koje se sprema trebalo biti usmjereno tomu da se podatcima pokaže da Linićeve kritike nisu rezultat ´privatnog obračuna´ s čelnikom Dom fonda Damirom Ostojom.

Sukobi na relaciji Vlada - bivši PIF-ovi naročito su izraženi nakon što je Vlada sredinom siječnja u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o investicijskim fondovima.

Te su izmjene, s čijim se donošenjem ´zapelo´ u Saboru, predviđale ograničenje za ulaganje zatvorenih investicijskih fondova (u koje su se preoblikovali bivši PIF-ovi), te bi zbog toga fondovi morali u roku godinu dana prodati svoje većinske paketa u tvrtkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na ta ograničenja Vlada se odlučila zbog ocjene da su fondovi loši većinski vlasnici tvrtki koje treba restrukturirati. Fondovima je također zamjereno da su novac izvlačili iz poduzeća u svome vlasništvu, da su u upravama tvrtki isplaćivali velike plaće uz milijune kuna godišnjih nagrada iako su tvrtke poslovale s gubitkom.

Prema podatcima kojima raspolažu u Vladi, iako su fondovi iskazivali gubitke, za naknade društvima za upravljanje fondovima kod pretvaranja u ZIF-ove isplaćen je u gotovini iznos, ukupno za pet fondova, od čak 330 milijuna kuna.

Predložena zakonska ograničenja pak uz žestoke su kritike dočekali bivši PIF-ovi, poručujući da bi to moglo imati nesagledive posljedice na razvoj domaćeg tržišta kapitala.

Kako bi se pak izbjegla takva ograničenja već je u prvim reakcijama bilo najavljeno da bi se oni mogli odlučiti na preregistraciju u holding kompanije, ili likvidaciju i podjelu imovine dioničarima.

Iako u Vladinim krugovima najave preoblikovanja u trgovačka društva drže zlouporabom, neprihvatljivim i nemoralnim, prema prvim informacijama ne namjeravaju na to reagirati, ali to će se tek vidjeti.

Od ukupno sedam PIF-ova - Dom fond, Expandia, SNF, Pleter, Sunce, Velebit i Slavonski fond, samo se još dva (Pleter i Sunce) nisu preoblikovali u zatvorene investicijske fondove. Nakon preoblikovanja u takav fond SNF se već preoblikovao u SN Holding.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara