Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa: "Osjećam razne pritiske"

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa: "Osjećam razne pritiske"
Screenshot: HRT

NATAŠA Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, gostujući na HRT-u kazala je da osjeća razne pritiske. Ona je, jasno, govorila o novom zakonu koji će se ticati rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Mislim da Hrvatska jako loše stoji po percepciji korupcije", rekla je Nataša Novaković te dodala i kako bi bilo pogrešno donijeti odluku kojom bi se smanjile ili ukinule ovlasti povjerenstva kojem je na čelu.

"Po prijedlogu zakona Povjerenstvo bi se svelo na nekoga tko bi kontrolirao imovinske kartice. I to bi bilo to. Za to definitivno ne trebate ljude sa pravosudnim ispitom, definitivno ne trebate toliki ured", rekla je Novaković.

"Taj prvi nacrt više ne doživljavam i ne želim ga doživljavati", dodala je.

Ona sa suradnicima pak radi na svom prijedlogu.

"Danas bismo trebali završiti prvi draft našeg prijedloga prema kojem nema smanjenja ovlasti Povjerenstva. Dapače, u nekim segmentima smo ih i pojačali", rekla je Novaković.

"Ne znam je li Povjerenstvo nekome smetalo. Ono je trn u oko onima na koje se odnosi. To bi trebalo biti preventivno antikorupcijsko tijelo, a na kraju se svodi na to da se politika prepucava preko Povjerenstva", dodala je Novaković.

Rekla je da bi bilo jako loše da se sada donese zakon kojim bi se ovom tijelu smanjile ovlasti.

"Ne mogu shvatiti da bi jedna vlada u ovom trenutku donijela takav zakon", rekla je Novaković.

"Mi nismo sudbena vlast. Mi smo državno tijelo koje provodi postupak. Ono što se provuklo kroz javnost je to da naše djelovanje nije u skladu s Ustavom, ali to je Ustavni sud već napravio 2012. Ovaj zakon koji je sad na snazi je puno bolji od onog koji je predložen u prvom nacrtu", rekla je Novaković.

"Konačna odluka kako će zakon izgledati bit će na Ministarstvu uprave", rekla je Novaković.

"Politika mi nije relevantna niti se želim baviti njihovim političkim prepucavanjima", dodala je.

O pritiscima

Kazala je kako osjeća razne pritiske.

''Osjećam razne pritiske. Od javnosti, političkih stranaka... Meni je bitno ostati objektivna, a to je teško. Imate pritiske cijeli dan", rekla je dodavši kako je važno naglasiti kako su oni kolektivno tijelo.

"Teško je, ali se trudimo. To je dobro što je kolektivno tijelo, jako se teško kao jedna osoba oduprijeti", rekla je Novaković dodavši kako nema pritiske od strane predsjednice, a na što se svojedobno žalila Dalija Orešković.

"Ja nisam osoba koja će se medijski prepucavati, naći ću se s tom osobom i reći u lice. Medijsko prepucavanje nije moj stil", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara