Predsjednički izbori u Tunisu: U drugi krug idu Saied i Karui

Predsjednički izbori u Tunisu: U drugi krug idu Saied i Karui
Foto: EPA

PROFESOR prava Kais Saied i pritvoreni medijski mogul Nabil Karui dobili su najviše glasova na nedjeljnim predsjedničkim izborima, pobijedivši istaknute političke vođe i probivši se u drugi krug, objavilo je danas nakon prebrojavanja svih glasova tunisko izborno povjerenstvo.

Time su potvrđene izlazne ankete objavljene prekjučer navečer i djelomični rezultati od jučer.

Građani su na izborima zadali velik udarac etabliranim političkim snagama koje su dominirale zemljom od revolucije 2011., a pritom nisu riješile gospodarske probleme, uključujući visoku nezaposlenost i inflaciju.

Rezultati izbora 

Saied je dobio 18,4 posto glasova, a Karui 15,6 posto.

Među ostala 24 kandidata - među kojima su bili premijer, dvojica bivših premijera, bivši predsjednik i ministar obrane - na trećem je mjestu s 12,9 posto glasova kandidat umjerene islamističke stranke Enahde Abdelfatah Muru

Saied, slabo poznat prije izbora, profesor je ustavnog prava koji je vodio skromnu kampanju gotovo bez reklama i financijske potpore, zagovarajući konzervativna stajališta i povratak načelima revolucije iz 2011.

Karui, dobro poznat javnosti, ali i kontroverzan, vlasnik je televizijske kuće i osnivač humanitarne organizacije za siromašne.

Prije izbora završio je u pritvoru zbog izbjegavanja plaćanja poreza i pranja novca, slučaja starog tri godine, zbog čega nije mogao sudjelovati u televizijskim debatama. Niječe da je kriv i njegovi pristaše tvrde da je riječ o političkoj manipulaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara