Predsjednik EK Barroso rastužio Kosor: Završetak pregovora u lipnju!? To je vrlo ambicozno

Predsjednik EK Barroso rastužio Kosor: Završetak pregovora u lipnju!? To je vrlo ambicozno

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"UVIJEK smo naglašavali da je sadržaj odnosno njegova kvaliteta važnija od brzine!", rekao je nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosoro predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dodajući kako ne može dati ni govoriti o konkretnom datumu završetka pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

> Barroso u Saboru: Potrebne su vam snažne i zahtjevne reforme kako bi ispunili kriterije

Došao sam dati ohrabrenje

Kako je bilo i najavljivano, Barroso u Zagrebu nije htio dati nikakav okvirni datum o završetku pregovora, čime je zapravo dao vjetar u leđa izjavama kako Hrvatska neće uspjeti završiti pregovore do lipnja ove godine što je zacrtala Vlada Jadranke Kosor.

Sastanku je bio nazočan i povjerenik za proširenje EK Štefan Fuele, a Barroso je pohvalio rad i napore te hrabrost premijerke Kosor kao i njene Vlade u svemu što su učinili na približavanju naše zemlje Europskoj uniji.

"Plan završetka pregovora u lipnju vrlo je izazovan i ambiciozan", bilo je sve što je rekao Barroso o datumu zavreštka pregovora koji je diplomatski dodao da danas u Zagrebu može dati ohrabrenje u posljednjim i konačnim naporima Hrvatske da uđe u Europsku uniju.  Rekao je i kako je Vlada  već ranije postizala ambiciozne ciljeve.

Morate uložiti dodatni napor!

"Moj posjet dolazi u posljednjoj fazi pregovora kada je prihvat Hrvatske u EU na dohvat ruke. vjerujem da će moj posjet dati dodatan zalet završetku posla. Hrvatska je napravila povijesni napredak u poslu približavanja Europskoj uniji", rekao je Barroso naglašavajući kako u "zadnjem kilometru" moraju uložiti dodatni napor. Tu tezu o "dodatnom naporu" ponovio je više puta kao i da je došao ohrabriti napore Vlade. 

"Još preostaju neka pitanja što se tiče pravosuđa, ljudskih prava te borbe protiv korupcije", rekao je Barroso čestitavši Kosor na hrabrosti u provođenju antikorupcijske kampanje i osobnom naporu. Barroso kaže kako je pitanje borbe protiv korupcije nije samo važno za Europsku uniju nego i za same građane Hrvatske.

Barroso: Nemam datum!  Kosor: Nemam ni ja!

Na primjedbu novinara da nije spomenuo datum završetka pregovora kao i je li moguće da postoji plan B da Hrvatske da se pregovori ipak završe u listopadu a ne u lipnju Barroso je bio vrlo oprezan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plan A je da Hrvatska postane 28. članica, ali se ne mogu obvezati na konkretan datum!", rekao je Barroso. Na njegovo odgovor nadovezala se i premijerka Jadranka Kosor koja kaže da ni ona nije spominjala datum, nego samo kraj lipnja kao nešto što je dio cilja Vlade RH ali i predsjedništva Europske unije.

"Ako skupina ljudi kao Vlada nema ambicije, ciljeve, planove i hrabrost da napravi nešto što je ambiciozno  onda zapravo ne može učiniti ništa", rekla je Kosor dodajući da će se učiniti sve da se posao završi do kraja lipnja.

Kosor: Ohrabrenje da nastavimo raditi posao

"Ovo je novo ohrabrenje da nastavimo raditi svoj posao", rekla je premijerka Kosor nakon sastanka dodajući kako je Hrvatska otvorena za sva pitanja koja su bitna da Hrvatska što prije zatvori pregovore.

"Izvijestila sam Barrosoa o naporima da ovog mjeseca zatvorimo najmanje dva a možda i tri poglavlja pregovora ulaska Hrvatske u EU jer postoje takve mogućnosti", naglasila je Kosor. Također rekla je i kako je danas predala i posebno izvješće što se sve napravilo da Hrvatska zatvori poglavlje 23 Pravosuđe i ljudska prava.

Mišljenje Vlade je da rade sjajno

"Prema mišljenju naše Vlade napredak je itekako vidljiv", kaže Kosor spomenuvši rad sudova te borbu protiv korupcije. I nakon što pregovori završe, naglasila je Kosor, nastavit će se raditi poput potpune primjene Zakona o sukobu interesa.

"Iznijela sam plan Vlade, a to je da pregovore završimo do lipnja ove godine. Svakako ćemo dodatno uložiti snage i znanje a volje imamo da pregovore do tada završimo", zaključila je Kosor.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara