Predsjednik Hrvatskoga sabora uputio sućut apostolskom nunciju u Hrvatskoj Franciscu-Javieru Lozanu

U POVODU smrti pape Ivana Pavla II., predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks danas je uputio pismo sućuti apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj nadbiskupu Franciscu-Javieru Lozanu.

U izjavi sredstvima javnoga priopćavanja predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks napominje kako mu je teško u ovim trenucima pronaći prave riječi kojima bi izrazio duboku žalost i bol izazvanu odlaskom Njegove Svetosti, pape Ivana Pavla II.

"Sveti je Otac svim svojim bićem nadahnuto, te iskreno prožet ljubavlju prema bližnjem, neumorno pozivao na potrebu izgradnje mirne budućnosti, na radost opraštanja i života u zajedništvu", istaknuo je Šeks.

Napominje kako nas je trajno napustio čovjek okrenut budućnosti, borac za slobodu, zaštitnik čovjeka i njegovih prava, apostol koji je optimizam vjere živio u neposrednom kontaktu s milijunima ljudi na svojim brojnim putovanjima po svim kontinentima, pokazujući primjerom vlastitog života put kojim treba ići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"S nemirima i izazovima dvadesetog stoljeća mogao se nositi samo snažan duhovni autoritet koji je istodobno imao dovoljno osjećaja za znake novog vremena. Taj i takav autoritet utjelovio je papa Ivan Pavao II. Bio je duboko i bolno svjestan svih nepravdi, malodušja i svega onoga što sa sobom nosi ubrzani ritam modernog doba. Njegovi poticaji na promišljanje vlastitih postupaka i preispitivanje savjesti u korist zajedničkog dobra, snošljivosti i razumijevanja među svim ljudima i općeg mira, univerzalne su poruke koje čine bit kršćanske vjere i nade, današnjem svijetu više no ikada potrebne", izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Podsjećajući kako hrvatski narod posebice osjeća istinsku i neizmjernu zahvalnost prema Svetom Ocu koji je u sudbonosnim danima borbe za slobodu i međunarodno priznanje odlučno i nedvosmisleno podupro izraženu volju hrvatskog naroda, Šeks je rekao kako je to bio jasan znak onima koji su se do tada sumnjičavo odnosili prema našim prirodnim i pravednim težnjama.

"Ne smijemo ne naglasiti i potpuno otvorenu Papinu potporu Hrvatskoj za punopravno članstvo u EU", dodao je.

Po njegovim riječima isto tako ne ćemo nikada zaboraviti veličanstvene pastirske pohode Njegove Svetosti našoj domovini, koji je, prigrlivši Hrvatsku u očinski zagrljaj, odao priznanje našem kršćanskom svjedočanstvu, pokazao nam put i dao snažan zamah prema budućnosti ispunjenoj nadom.

"Hrvatski je narod, uzvrativši spontano dirljivom iskrenošću i ljubavlju, prihvatio Svetog Oca dokazujući time Veliki Hrvatski Krsni Zavjet izvršen prije četrnaest stoljeća", izjavio je Vladimir Šeks, napominjući kako odlaskom Ivana Pavla II. ostajemo bez najvišeg moralnog autoriteta i uzora humanosti današnjice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara