Predsjednik Južne Koreje: Kim Jong-un se želi opet sastati s Trumpom

Predsjednik Južne Koreje: Kim Jong-un se želi opet sastati s Trumpom
Foto: EPA

SJEVERNOKOREJSKI čelnik Kim Jong-un nada se drugom susretu na vrhu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom "u bliskoj budućnosti", rekao je danas južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nakon povratka iz trodnevnog posjeta Sjevernoj Koreji.

"Predsjednik Kim Jong-un izrazio je nadu u održavanje drugog summita s predsjednikom Trumpom u bliskoj budućnosti", rekao je Moon novinarima u Seulu.

Trump i Kim su se sastali 12. lipnja u Singapuru na povijesnom susretu na vrhu koji je za potonjeg bio prilika da dade neodređeno obećanje o uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka.

Kim je pristao zatvoriti poligon za ispitivanje raketnih motora

No Washington i Pyongyang se otad razilaze u vezi s tumačenjem izrečenog na summitu i Sjedinjene Države uporno govore samo o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je kritizirala "razbojničke" metode Amerikanaca optuživši ih da žele postići njezino jednostrano razoružanje bez ustupaka na svakoj pojedinoj etapi i bez popuštanja pritiska i ublažavanja sankcija.

Proces je bio u slijepoj ulici sve dok Moon u utorak nije stigao na Sjever radi trećeg kruga razgovora s Kimom od početka godine.

Sjevernokorejski čelnik je jučer pristao zatvoriti poligon za ispitivanje raketnih motora i lansirnih rampa Tongchang-ri u nazočnosti međunarodnih stručnjaka. Tu je vijest SAD pozdravio rekavši da je voljan odmah pregovarati o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje koji se treba završiti za tri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara