Predsjednik Mesić na obilježavanju Dana Vukovarsko-srijemske županije

Zajedničkom svečanom sjednicom Županijske skupštine i Poglavarstva, na kojoj je bio i predsjednik Stjepan Mesić, u Iloku je danas obilježen Dan Vukovarskosrijemske županije i blagdan njezina zaštitnika sv. Martina biskupa.

Obrativši se nazočnima, predsjednik Mesić je ustvrdio kako se u Vukovarsko-srijemskoj županiji moraju otvarati i nove tvrtke s novim tehnologijama ako se želi potaknuti njezin razvoj.

"Slavoniji je potrebna i jaka domaća banka koja će ulagati u poljoprivredu i prerađivačku industriju", poručio j Mesić i dodao kako se ta županija, kao i cijela Slavonija, nalazi na raskrižju bogate povijesti i tradicije, ratnih stradanja i potreba suvremenog razvoja.

Predsjednik Županijske skupštine Mato Stojanović je, upozorivši na teško gospodarsko stanje u Županiji, naveo kako "smo postali nestrpljivi očekujući bolje sutra". Ocijenio je kako "golem nerazmjer u gospodarskoj razvijenosti pojedinih hrvatskih županija nije politički ni mudar ni dobar".

Župan Nikola Šafer istaknuo je kako je bruto domaći proizvod po stanovniku 2002. u Vukovarsko-srijemskoj županiji bio je tek 28,4 posto državnog prosjeka. Po njegovim riječima jedan od rijetkih pozitivnih gospodarskih pokazatelja je povećanje stope zaposlenosti za 4,6 posto u usporedbi sa stanjem od prije tri godine. Pozvao je državne vlasti da potiču razvoj područja u Hrvatskoj koja gospodarski zaostaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović ustvrdio je kako je gospodarsko zaostajanje te županije posljedica "ratnih razaranja, loše privatizacije i neiskorištenosti županijskih mogućnosti".

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i županijske nagrade i priznanja: Nagradu za životno djelo primili su dr. Katica Čorkalo-Jemrić, dr. Marko Krznarić i prof. Tomo Šalić, a uručene su i godišnje nagrade i povelje.

U spomen na brojne žrtve srpske agresije na istočnu Slavoniju i Vukovarsko-srijemsku županiju vijence su podno spomen-obilježja u parku u staroj jezgri grada Iloka položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i grada Iloka.

U povodu Dana Županije u crkvi sv. Ivana Kapistrana služena je misa.

(Hina) ždra ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara