Predsjednik Mesić na proslavi Dana Primorsko-goranske županije

U Rijeci je danas u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića svečano proslavljen Dan Primorskogoranske županije, odnosno 11. obljetnica osnutka.

Predsjednik Mesić je ocijenio da ta županija pripada među dinamičnije i perspektivnije u Hrvatskoj, da je smanjenje industrijskle djelatnosti ostavilo traga na gospodarstvo, ali da se ono uspješno prilagođuje europskim normama.

Po njegovim riječima razvoj bi trebao uskladiti interese gospodarstva i očuvanja okoliša. Ispune li sve uvjete očuvanja okoliša, ne bi trebala biti upitna izvedba projekta "Družbe Adrie" i moguća gradnja terminala za uvoz ukapljenog plina iz Katara, dodao je Mesić.

Ocijenio je da će Gorski kotar gospodarski trpjeti sve dok se iz Hrvatske izvozi samo drvna sirovina, a uvoze gotovi proizvodi.

Podsjetio je da su hrvatski strateški ciljevi ulazak u EU i NATO, ali da je pravi cilj uvesti standarde koji vrijede u zemljama EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina upozorio je da je potrebno preustrojiti i tehnološki obnoviti brodogradilišta i luke, kvalitetno privatizirati velike hotelske kuće, postaviti kvalitetna stručna poslovodstva i pri tome spriječiti politička lobiranja.

Ustvrdio je da bi država trebala voditi stečajeve aktivno, kako bi se očuvala radna mjesta, napose ako postoji tržište za proizvode i usluge tvrtaka u stečaju. Ocijenio je da razvojni projekti Županije i grada Rijeke nisu dostatno prepoznati u državnoj gospodarskoj strategiji te da su decentralizacija i regionalizacija nužda. Naveo je negativan primjer prevelike razlike u razvijenosti Zagreba i ostatka zemlje.

Na svečanosti županijska je nagrada za životno djelo uručena Antonu Gregu za uspjehe u jedriličarstvu, a godišnja nagrada sestri Suzani Samardžić za pomoć nezbrinutim osobama u domu "Sveta Ana" u Rijeci.

(Hina) xdsil yddZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara