Predsjednik Mesić na skupu u povodu 60. godišnjice oslobođenja Rijeke

Predsjednik Stjepan Mesić, govoreći na današnjoj svečanoj akademiji u povodu 60. godišnjice oslobođenja Rijeke održanoj u HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci, istaknuo je da Hrvatska baštini temelje antifašizma radi očuvanja mira i sprječavanja ponavljanja tragične povijesti.

Istaknuo je da generacije koje dolaze moraju učiti stvarne povijesne činjenice o Drugom svjetskom ratu i antifašizmu kako se ne bi opet našle "u kaosu poremećenih vrijednosti" te kako se "ne bi morale boriti za slobodu koju danas imaju". Te generacije, rekao je Mesić, moraju shvatiti kakvo je bio zlo fašizam u svim pojavnim oblicima te cijeniti i poštovati borbu i žrtve antifašizma u temeljima Republike Hrvatske.

Mesić je kazao da su pojedini pokušaji umanjenja važnosti antifašističkog pokreta u službi dnevno-političkih kalkulacija usmjerenih na to da Hrvatska ostane u zagrljaju prošlosti, umjesto da se otvara budućnosti.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je bitka za oslobođenje Rijeke imala dvostruku vrijednost i ulogu. Naveo je da je to bila borba za slobodu protiv njemačkog okupatora, ali i borba za sjedinjenje s maticom domovinom Hrvatskom. Obersnel je istaknuo da se time branilo i pravo na suživot, različitost i multikulturalnost, čime se Rijeka i danas ponosi. Riječki gradonačelnik dodao je da su i velikosrpsku i jugounitarističku agresiju devedesetih godina prošlog stoljeća karakterizirale ideje srodne fašističkim i nacističkim, ustvrdivši da su se i 1945. i 1995. branile iste vrijednosti.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Dinko Tamarut izrazio je ponos sudjelovanjem hrvatskih antifašista u pobjedi nad fašizmom i stvaranjem Republike Hrvatske na tim temeljima u današnjim granicama, koje su, kako je rekao, obranile mlađe generacije u Domovinskom ratu.

Tamarut je kazao da su antifašisti svojom borbom i borbom poginulih za slobodu uvrstili Republiku Hrvatsku u veliku demokratsku obitelj naroda i država antifašističke koalicije Europe i svijeta, izrazivši nadu da će to biti konstanta politike zemlje u budućnosti.

U bitki za oslobođenje Rijeke postrojbe 4. armije tadašnje narodnooslobodilačke vojske u travnju 1945. oslobodile su istočni dio grada, odnosno područje Sušaka, a 3. svibnja i zapadni dio čime je grad ujedinjen u cjelinu koju je do tada razdvajala Rječina na dva dijela. Te su postrojbe zatim nastavile napredovanje do Trsta vrativši Istru u sastav Hrvatske te postavivši temelje sadašnjim hrvatskim državnim granicama.

(Hina) xdsil ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara