Predsjednik Mesić razgovarao s učenicima koji uče francuski jezik i članovima hrvatsko-francuskog udruženja studenata

francuskog udruženja studenata uoči skorog obilježavanja tjedna frankofonije u Hrvatskoj.

Predsjednik je istaknuo da će poznavanje francuskog jezika biti sve važnije, posebice kada naša zemlja postane punopravnom članicom Europske unije koja će, kako je rekao, biti jedinstvo različitosti kulture i jezika. Francuska podržava Hrvatsku na putu u EU i NATO, njezino gospodarstvo, tehnologija, tvrtke i kapital su sve prisutniji u Hrvatskoj, a intenzivirat će se i kulturna suradnja, rekao je Mesić.

U razvoju komunikacije i suradnje velika je uloga mladih kroz razmjenu studenata i sportska natjecanja stoga je poznavanje francuskog i drugih svjetskih jezika veliko bogatstvo, rekao je predsjednik Mesić pozdravivši i uvođenje dvojezičnih programa u hrvatske škole. Sve to će razbiti vrlo često uvriježenu zabludu da Francuzi ne vole Hrvatsku. Podsjetio je da je Hrvatska imala uspostavljene kontakte s Francuskom i prije dok je bila u sastavu drugih državnih zajednica, a zajednički su im neki dijelovi povijesti, rekao je predsjednik Mesić.

Poznavanje francuskog jezika, olakšava i poboljšava komunikaciju ne samo s Francuzima, nego i ostalim narodima koji govore francuski jezik jer je to jedan od službenih jezika EU, rekao je Mesić napominjući da je francuski poznat kao jezik diplomacije.

Hrvatska je podnijela kandidaturu za promatrača u međuvladinoj organizaciji frankofonije u koju su već učlanjene Slovenija, Mađarska i Slovačka, rečeno je u Predsjednikovom razgovoru s učenicima i studentima koji uče francuski jezik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kakvi su njegovi dojmovi o Francuzima, Predsjednik je rekao da su oni vrlo komunikativni i da vrlo brzo uspostavljaju kontakte te da vole razgovarati o hrani i vinima.

Francuski je najljepši jezik na svijetu, rekao je Mesić, vrlo melodičan i zvučan.

(Hina) xdm yazZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara