predsjednik mesić u šibeniku na međunarodnom dječjem festivalu

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić za današnjeg je posjeta 43. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku (MDF) čiji je pokrovitelj, rekao kako je zgrožen događajem u Vukovaru kada je srpskom dječaku zabranjen nastup na nogometnom turniru, te s tim u vezi istaknuo da ne mogu djeca biti kriva zbog onoga što je eventualno netko učinio i kako nam je želja da se sva djeca u Hrvatskoj osjećaju ravnopravno; da imaju mirno djetinjstvo.

U pratnji čelnika grada Šibenika i Međunarodnog dječjeg festivala koji je počeo 28. lipnja, a trajat će do 12. srpnja, predsjednik Mesić je razgledao izložbu "Razglednice iz Hrvatske" koja sadržava likovne radove polaznika osnovnih škola iz cijele Hrvatske na kojima su naslikani njihovi gradovi i mjesta, a potom je obišao i jednu od festivalskih radionica.

Dragan Zlatović, direktor MDF-a istaknuo je kako se Festival uvijek održavao pod pokroviteljstvom predsjednika države ali da je Stjepan Mesić prvi predsjednik koji je i osobno došao na Festival.

Predsjednik Mesić je izrazio žaljenje zbog toga što u protekle dvije godine, od kada je postao predsjednikom, nije mogao doći u Šibenik, te je istaknuo kako se od njegovog boravka na MDF-u 1993. kada je bio izaslanik predsjednika Tuđmana do danas puno toga promijenilo na bolje. No, izrazio je i zabrinutost zbog toga što Šibenik još uvijek nije doživio gospodarski razvoj i što su mnoga poduzeća propala ili propadaju.

Novinari su zamolili Predsjednika da komentira današnji slučaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
u Vukovaru. "Zgrožen sam time. Mi moramo prihvatiti europske standarde ne samo radi Europe nego i radi sebe. Mi moramo prihvatiti da odgovara onaj tko je kriv, a ne mogu kolektiviteti biti krivi, ne mogu djeca biti kriva zbog onoga što je eventualno netko učinio, pa čak i da mu je riječ o rođaku, izjavio je Mesić. Predsjednik je rekao kako nam je želja da se djeca u ovoj zemlji osjećaju ravnopravno i da imaju mirno djetinjstvo.

"Bez obzira na obrazloženje koje je dao onaj tko je djetetu zabranio da nastupi na sportskom natjecanju ono daje karakteristiku tog čovjeka ili jedne grupe koja ne razumije da Hrvatska mora biti zemlja zrele demokracije radi svojih građana i da radi njih mora razvijati europske standarde. Međutim, očito su to još traume rata, rekao je Predsjendik. On vjeruje da će iz današnjeg događaja mnogi izvući pouku pa i onaj tko je je djetetu zabranio da nastupi na jednoj sportskoj priredbi.

Predsjednik Mesić je obišao i šibensku Opću bolnicu. Ravnatelj dr. Željko Burić upoznao ga je s već razrađenim planom da se izgradi nova bolnica u tom gradu. Mesić je te programe ocijenio realnim i istaknuo je i kako se nada da će decentralizacijom zdravstva biti omogućeno da se više novca ulaže u bolnice u svakom gradu te da građani neće morati odlaziti na liječenje u velike centre. Obišao je šibensko rodilište i Interni odjel koji se temeljito obnavlja u što će biti uloženo šest milijuna kuna.

Predsjednik će večeras u 21 sat na ljetnoj pozornici u Šibeniku, u sklopu MDF-a pogledati predstavu šibenskog kazališta "Riznica".

(Hina) df vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara