Predsjednik Mesić upisao se u knjigu žalosti za Papu Ivana Pavla II.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić upisao se danas u Apostolskoj nuncijaturi na zagrebačkom Ksaveru u Knjigu žalosti u povodu smrti Pape Ivana Pavla II, gdje ga je dočekao apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano.

Predsjednik Mesić u Knjigu žalosti je upisao: "U ime svih građana Republike

Hrvatske i svoje osobno izražavam iskrenu sućut Kardinalskom zboru, crkvenim dostojanstvenicima i svim katolicima širom svijeta u povodu smrti Njegove svetosti Pape Ivana Pavla II. Kao dosljedni zagovaratelj boljeg i pravednijeg svijeta, pronosio je poruku mira, snošljivosti i solidarnosti. Hrvatski će narod pamtiti Ivana Pavla II. kao iskrenoga prijatelja, zagovaratelja našeg prava na slobodu i neovisnost čije smo poruke pomirbe i tolerancije nastojati ugraditi u budućnost ove zemlje i naše regije", upisao je predsjednik Mesić u Knjigu žalosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Okupljenim novinarima je kazao da je imao nekoliko susreta s Ivanom Pavlom II. i da su svi protekli u jednoj izuzetnoj i prijateljskoj atmosferi. Papa je bio čovjek koji je obilježio ovu generaciju, razumio je probleme svijeta i ljudi i ostat će takav u pamćenju. To je sigurno čovjek koji je živio u 20. stoljeću, ali je obilježio početak ovog milenija mnogima za primjer i teško će biti naći zamjenu. Želim da novi Papa nastavi posao koji je započeo i dobrim dijelom obavio Ivan Pavao II.

Upitan hoće li nakon smrti Ivana Pavla II., koji je bio sklon Hrvatskoj, doći do promjene odnosa Vatikana prema Hrvatskoj, predsjednik Mesić je odgovorio da se ništa neće promijeniti i da je taj odnos učvršćen. Hrvatska je imala veliku podršku kod osamostaljenja, ali i veliku podršku za europsko udruživanje. "U tom smislu mislim da se politika Svete stolice neće mijenjati", ocijenio je predsjednik Mesić.

(Hina) xdm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara