"Predsjednik osječkog suda Petar Kljajić i Glavaš su `91. bili kao nokat i meso"

U NASTAVKU suđenja Branimiru Glavašu i šestorici ostalih optuženih za ratne zločine u Osijeku 1991. svjedočio je Mato Šalinović, tadašnji načelnik osječke policije. Šalinović je u svom iskazu rekao kako pravna država nije funkcionirala u Osijeku 1991. jer su Glavaš i predsjednik okružnog suda Petar Kljajić "bili kao nokat i meso".

Svjedok je ispričao kako je u lipnju 1992. primio prijetnju u obliku pisma u kojem je stajalo da se "vrati u Đakovo ili će ostati u Osijeku vječno, ali u Dravi". Šalinović kaže da ne zna tko je imao motiva napisati tako nešto.

Ratni načelnik osječke policije, koji je na tu dužnost postavljen pet dana nakon pogibije prethodnika Josipa Reihl Kira , izjavio je da prvooptuženi Glavaš nikad nije direktno utjecao na njega kako da obavi svoje radnje ali da je bilo neizravnih utjecaja i blokade rada PU osječko-baranjske. Suradnja s Glavašem je bila korektna sve do 1991. kada su se pojavila razbojništva i pljačke i ubojstva civila čija su tijela bacana u Dravu. Svjedok je ispričao i kako je bio pod konstantnim medijskim pritiskom i da su policiju prozivali "srbočetničkom" i "jugonostalgičarskom".

Mato Šalinović kaže da je prvi nesporazum s Glavašem i Petrom Kljajićem imao nakon što su na sud privedena šestorica pripadnika kriminalne skupine, nakon čega ih je Klajić uz Glavašev blagoslov pustio na slobodu. Svjedok smatra kako je time poslana poruka onima koji će nekoga privesti.

D.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara